Mogą nas ochronić przed wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na nasz wzrok i pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi, dlatego cukrzycy powinni to szczególnie zapamiętać.
Jakie właściwości ma brokuł?
Brokuły zawierają błonnik, białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C i K oraz minerały – potas, magnez, cynk, siarka, fosfor, żelazo, sód oraz wapń.
Jak ugotować brokuła?
Gotujemy brokuły na kilka sposobów, najpopularniejszy sposób to oczywiście gotowanie brokuła w wodzie.
Jak gotujemy brokuła w wodzie? Bardzo prosto:
Myjemy brokuł, odrywamy różyczki brokuła, i teraz, żeby na pewno pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, żeby przykryć nasze smaczne warzywo, dodajemy łyżkę octu i w tej wodzie nasz brokuł 2-3 minuty powinien poleżeć. Nastepnie wylewamy wodę, ponownie płuczemy brokuł i odkładamy i teraz właściwe gotowanie brokuła - gotujemy w garnku kilka litrów wody dodając łyżeczkę soli, cukru oraz sok z połówki cytryny.
Gdy woda wrze, dodajemy cząstki brokuła i gotujemy 3 - 4 minuty uważając, żeby nie rozgotować, gdyż brokuł powinien być jedrny i delikatnie twardy. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Mamy pieknego, zielonego brokuła.
Innym sposobem na gotowanie brokuła jest gotowanie go na parze. Dzięki tej metodzie nasze warzywo zachowuje najwięcej, jakże pożądanych przez nas, składników odżywczych.
Jak ugotowac brokuła na parze?
Tak jak wcześniej myjemy brokuła, kawałkujemy, można spróbowac również pokroić łodygę, gdyż też można ją ugotować. Wlewamy do garnka wodę, na garnek kładziemy metalowy durszlak i gdy woda zacznie wrzeć i parować wrzucamy różyczki brokuła i przykrywamy. Ile czasu gotowac brokuła na parze? Wystarczy 8 - 10 minut i po sprawdzeniu miękkosci brokuła widelcem możemy cieszyć się jego wybornym smakiem.
Potrzebujesz inne przepisy na brokuła? Zapraszamy po sprawdzone przepisy z brokułem
Drukuj
Jak rozpoznać czy szparagi są świeże?
Gdy sezon na szparagi w pełni to często w sklepie zadajemy sobie pytanie, czy na pewno kupujemy świeże szparagi. Jak rozpoznać czy szparagi są świeże?
Jak myć truskawki?
Truskawki po zakupie czy teżzerwaniu z krzaczka trzeba umyć. Jak myć truskawki? Wbrew pozorom to ważne pytanie.
Zupa cebulowa
Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :)
Idealny sernik na jesień
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Przepis na ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam przepis na ciasto marchewkowe.
Zapiekanka makaronowa
Przepis na zapiekankę z makaronem nie jest skomplikowany, a danie powstaje naprawdę szybko. Co najważniejsze - makaron zapiekany z kurczakiem jest naprawdę pyszny, dlatego warto robić zapiekanki makaronowe, a szczególnie zapiekankę makaronową z kurczakiem.
Ziemniaczane kulki
Kulki ziemniaczane to idealny dodatek do dań miesnych i surówek! Polecam przepis na kulki ziemniaczane, które bardzo dobrze zastępują frytki.
Sałatka makaronowa
Uwielbiam takie sałatki, robi się je bardzo szybko. Zaletą tej sałatki jest to, że jest bardzo syta, może być na przekąskę, a nawet na lekki obiad.
Zupa cebulowa
Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :)
Przepis na ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Dwa sposoby na sernik z bezą
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Przepis na tiramisu czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku! ×