Polecamy dzisiaj:

Prosty przepis na pączki

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

print Drukuj
Ocena:
5.0

1 ocena

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 

Wiecie, jak na brokuła mówiono w starożytnej Grecji i Rzymie? Cyma. Oto brokuł, król wszelkich diet odchudzających. Inna nazwa niż cyma to kapusta szparagowa. Też ładnie.

Przodek kalafiora, który obecnie święci triumfy na naszych talerzach, pochodzi najprawdopodobniej z Cypru, a do powszechnej świadomości przebił się w połowie XVI wieku i powoli rozpoczął podróż przez wszystkie kraje. Obecnie rozpowszechniony na całym świecie, a najwięcej produkuje się go w Chinach i Indiach, zaś w Europie w Hiszpanii, we Włoszech, Francji i Polsce :)

Dlaczego warto jeść brokuły, a wcześniej oczywiście trzeba się dowiedzieć, jak ugotować brokuła

Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości, np. zawierają substancję o silnym działaniu przeciwnowotworowym o nazwie sulforafan, czyli chronią przed rakiem. Co jeszcze pozytywnego zawdzięczamy brokułowi?
Mogą nas ochronić przed wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na nasz wzrok i pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi, dlatego cukrzycy powinni to szczególnie zapamiętać.

Jakie właściwości ma brokuł?

Brokuły zawierają błonnik, białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C i K oraz minerały – potas, magnez, cynk, siarka, fosfor, żelazo, sód oraz wapń.

Jak ugotować brokuła?
Gotujemy brokuły na kilka sposobów, najpopularniejszy sposób to oczywiście gotowanie brokuła w wodzie.

Jak gotujemy brokuła w wodzie? Bardzo prosto:
Myjemy brokuł, odrywamy różyczki brokuła, i teraz, żeby na pewno pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, żeby przykryć nasze smaczne warzywo, dodajemy łyżkę octu i w tej wodzie nasz brokuł 2-3 minuty powinien poleżeć. Nastepnie wylewamy wodę, ponownie płuczemy brokuł i odkładamy i teraz właściwe gotowanie brokuła - gotujemy w garnku kilka litrów wody dodając łyżeczkę soli, cukru oraz sok z połówki cytryny.
Gdy woda wrze, dodajemy cząstki brokuła i gotujemy 3 - 4 minuty uważając, żeby nie rozgotować, gdyż brokuł powinien być jedrny i delikatnie twardy. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Mamy pieknego, zielonego brokuła.

Innym sposobem na gotowanie brokuła jest gotowanie go na parze. Dzięki tej metodzie nasze warzywo zachowuje najwięcej, jakże pożądanych przez nas, składników odżywczych.

Jak ugotowac brokuła na parze?
Tak jak wcześniej myjemy brokuła, kawałkujemy, można spróbowac również pokroić łodygę, gdyż też można ją ugotować. Wlewamy do garnka wodę, na garnek kładziemy metalowy durszlak i gdy woda zacznie wrzeć i parować wrzucamy różyczki brokuła i przykrywamy. Ile czasu gotowac brokuła na parze? Wystarczy 8 - 10 minut i po sprawdzeniu miękkosci brokuła widelcem możemy cieszyć się jego wybornym smakiem.

Potrzebujesz inne przepisy na brokuła? Zapraszamy po sprawdzone przepisy z brokułem

Tagi: Brokuły
Autor:
Ocena:
5.0
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!