Baba wielkanocna

Baba wielkanocna

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

pulchniutka babka wielkanocna z dużą ilością rodzynek

Składniki:

mąka 2 szklanki

drożdze  40 gram

mleko 1/2 szklanki

jajka 3 sztuki

rodzynki

cukier 1 szklanka

 

Sposób przygotowania:

  • rodzynki zalać wrzątkiem ,po minucie odcedzić
  • jajka ubić z cukrem, następnie mąkę przesiać na blat zrobić dołek  i pokruszyć drożdze ,wlać letnie mleko ,dodać ubite jajka i rodzynki i zacząć wyrabiać ,ciasto ma być miękkie i elastyczne ,przykryć ściereczką i zostawić na godzinę
  • formę wysmarować masłem ,przełożyć do formy, ponownie zostawić na 15 minut ,piec około 50 minut w 170 stopniach
  • po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy