Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Babcina babka ciemna

print Drukuj
Babcina babka ciemna

Alcia0405

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
0.0

0 ocen

Odkąd pamiętam zawsze odwiedzając babcię, zakradałam się do jej barku, a tam była jej moja ulubiona babka, od momentu kiedy juz mogłam działać w kuchni pamiętam jak ona była moim debiutem, niestety kiedyś nie było takiej szerokiej technologi aby móc uwiecznić tą chwile i pochwalić sie znajomym, ale teraz gdy już mam taką możliwość to z niej korzystam.

składniki
  • 1 margaryna najlepiej "Palma" podobno jest najlepsza
  • 2 szkl cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl mleka
  • 5 jajek
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
sposób przygotowania

Przepis na babkę:

  1. Margarynę, cukier, kakao oraz mleko umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy przez ok. 10min, co jakiś czas mieszajac. Powstaje nam taka jakby polewa, przewaznie zostawiam sobie jej pół szklanki, aby gdy babka ostygnie móc ją przyzdobić tą polewą. 
  2. Białka ubijam, dodaje na przemian zagotowaną polewę i mąke przesiewaną przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia - ważne żeby to wykonywać trzepaczkami, a nie mikserem. 
  3. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej i wysypanej bułką tarta i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celcjusza, przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka.

Babka gotowa.

Smacznego!

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!