Babcina babka ciemna

Babcina babka ciemna

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Odkąd pamiętam zawsze odwiedzając babcię, zakradałam się do jej barku, a tam była jej moja ulubiona babka, od momentu kiedy juz mogłam działać w kuchni pamiętam jak ona była moim debiutem, niestety kiedyś nie było takiej szerokiej technologi aby móc uwiecznić tą chwile i pochwalić sie znajomym, ale teraz gdy już mam taką możliwość to z niej korzystam.

Składniki:

  • 1 margaryna najlepiej "Palma" podobno jest najlepsza
  • 2 szkl cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl mleka
  • 5 jajek
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Przepis na babkę:

  1. Margarynę, cukier, kakao oraz mleko umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy przez ok. 10min, co jakiś czas mieszajac. Powstaje nam taka jakby polewa, przewaznie zostawiam sobie jej pół szklanki, aby gdy babka ostygnie móc ją przyzdobić tą polewą. 
  2. Białka ubijam, dodaje na przemian zagotowaną polewę i mąke przesiewaną przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia - ważne żeby to wykonywać trzepaczkami, a nie mikserem. 
  3. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej i wysypanej bułką tarta i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celcjusza, przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka.

Babka gotowa.

Smacznego!

 

Autor: Alcia0405

Polecamy nasze przepisy