Babcina babka ciemna
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 10
Odkąd pamiętam zawsze odwiedzając babcię, zakradałam się do jej barku, a tam była jej moja ulubiona babka, od momentu kiedy juz mogłam działać w kuchni pamiętam jak ona była moim debiutem, niestety kiedyś nie było takiej szerokiej technologi aby móc uwiecznić tą chwile i pochwalić sie znajomym, ale teraz gdy już mam taką możliwość to z niej korzystam.
Składniki:
- 1 margaryna najlepiej "Palma" podobno jest najlepsza
- 2 szkl cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szkl mleka
- 5 jajek
- 2 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Przepis na babkę:
- Margarynę, cukier, kakao oraz mleko umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy przez ok. 10min, co jakiś czas mieszajac. Powstaje nam taka jakby polewa, przewaznie zostawiam sobie jej pół szklanki, aby gdy babka ostygnie móc ją przyzdobić tą polewą.
- Białka ubijam, dodaje na przemian zagotowaną polewę i mąke przesiewaną przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia - ważne żeby to wykonywać trzepaczkami, a nie mikserem.
- Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej i wysypanej bułką tarta i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celcjusza, przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka.
Babka gotowa.
Smacznego!
Autor: Alcia0405
Polecamy również
Babka piaskowa
Jak upiec babkę wielkanocną? O tak - oto przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą...Babka wielkanocna w czekoladzie
Nie ma to jak baby, zwłaszcza te wielkanocne. Nie gadają, nie ganiają, a tylko cieszą oko i rozpływają się w ustach swoj...Bezglutenowa babka wielkanocna
Oczywiście nie mogłozabraknąć babki wielkanocnej w wersji bezglutenowej. Bezglutenowa babka wielkanocna to doskonały prz...Babka Piegusek
Ciasto to upiekłam w/g receptury mojej babci. Babka jest pyszna i szybka w przygotowaniu. Polecam dla małych i dużych ła...Babka cytrynowa
Babka cytrynowa wilgotna o bardzo delikatnej i lekkiej konsystencji.Zobacz więcej przepisów na: