Babka buraczano - czekoladowa

Babka buraczano - czekoladowa

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 15

Przepis na babkę wielkanocną buraczaną :) Bo były ciasta ze szpinakiem, były ciasta marchewkowe,  to teraz czas na babkę buraczaną.

Składniki:

  • Ciasto buraczano-czekoladowe:
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/4 szkl cukru
  • 1,5 szkl mąki 
  • 3/4 szkl oleju
  • 3-4 łyżki kakao
  • proszek do pieczenia
  • 300 g ugotowanych buraków, ktore później trzemy na tarce, a najlepiej blendujemy.:)

Sposób przygotowania:

Przepis na babkę wielkanocną z buraków:

  1. Jajka ubijamy razem z cukrem i tak jak wspomnialam wcześniej buraczki blendujemy, gdy już jajka są ubite, dodajemy cieniutkim strumieniem olej, a potem nasze zblendowane buraczki.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy pezez sitko i dodajemy do naszej masy, wszystko przez chwilke miksujemy.
  3. Ciasto wlewamy do uszykowanej przez nas keksówki  wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
  4. Pieczemy ok. godzinkę w temp 180 stopni do tzw. suchego patyczka.

Babka wielkanocna z buraczków gotowa.

Smacznego!

Autor: Alcia0405

Polecamy nasze przepisy