Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Babka drożdżowa

print Drukuj
Babka drożdżowa

sylwiach

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
3.5

7 ocen

Babka wielkanocna - wielka, puszysta i delikatna babka drożdżowa jest jak marzenie. Będzie smaczną ozdoba nie jednego stołu. Bardzo lubię ją z  zimnym mlekiem lub kakao ale w święta robię wyjątek.

składniki
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek oleju
  • 3 jajka
  • 10 łyżek cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
sposób przygotowania

Babka wielkanocna, drożdżowa w kilku krokach:

  1. Do miski przesiewamy mąkę. Mieszamy z drożdżami. Dodajemy roztrzepane jajka z cukrem, cukier waniliowy, podgrzane mleko i wlewamy olej.
  2. Mikserem ( z końcówkami do ciasta drożdżowego) mieszamy aż składniki się połączą. Wykładamy ciasto na podsypaną mąką deskę i wyrabiamy aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ręki.
  3. Formujemy kulę i wkładamy do miski. Oprószamy mąką i przykrywamy miskę ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość, zajmie to około godziny.
  4. Wykładamy ciasto do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką formy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  5. Po około 20 minutach wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy około  35-40 minut.  Sprawdzamy drewnianym patyczkiem  czy ciasto jest już gotowe.
  6. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy.

Pyszna babka wielkanocna gotowa.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!