Pyszna i delikatna babka.Wystarczy utrzeć wszystkie składniki i upiec i już mamy babkę.Możemy ją oprószyć cukrem pudrem.
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
5 jajek
25 dag masła lub margaryny
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
bułka tarta do posypania foremki
masło do posmarowania foremki
1.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.Następnie stopniowo wbijać po jednym jajku i ucierać.Do masy wsypać sól,mąkę i proszek do pieczenia,dokładnie utrzeć.
2.Ciasto podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao i dokładnie utrzeć.
3.Foremkę do pieczenia babki dokładnie posmarować masłem i posypać bułką tartą.
4.Do foremki przełożyć ciasto ciemne,a następnie jasne.Warstwy ciasta można lekko przemieszać.
5.Babkę piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczona.
6.Upieczoną ostudzić i wyjąć z foremki.Pokroić i podawać.Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu