Babka marmurkowa.

Babka marmurkowa.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pyszna i delikatna babka.Wystarczy utrzeć wszystkie składniki i upiec i już mamy babkę.Możemy ją oprószyć cukrem pudrem.

Składniki:

2 szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru

5 jajek

25 dag masła lub margaryny

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

 

Dodatkowo:

bułka tarta do posypania foremki

masło do posmarowania foremki

Sposób przygotowania:

1.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.Następnie stopniowo wbijać po jednym jajku i ucierać.Do masy wsypać sól,mąkę i proszek do pieczenia,dokładnie utrzeć.

2.Ciasto podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao i dokładnie utrzeć.

3.Foremkę do pieczenia babki dokładnie posmarować masłem i posypać bułką tartą.

4.Do foremki przełożyć ciasto ciemne,a następnie jasne.Warstwy ciasta można lekko przemieszać.

5.Babkę piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczona.

6.Upieczoną ostudzić i wyjąć z foremki.Pokroić i podawać.Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy