Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Babka marmurkowa

print Drukuj
Babka marmurkowa

Alcia0405

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
5.0

1 ocena

Babka wielkanocna marmurkowa idealna na zbliżające się święta Wielkanocne. Polecam przepis na babkę wielkanocną

składniki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka,
  • szczypta soli
  • 260 g mąki
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl śmietany 18%
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka kakao
  • dodatkowo:
  • 1 opakowanie polewy
  • kolorowe pisaki Dr. Oetkera
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
sposób przygotowania

Przepis na babkę marmurkową:

  1. Najpierw czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia, czekolada nie może zupełnie zastygnąć.
  2. Teraz do osobnego naczynia wkładamy margarynę, dodajemu cukier oraz cukier wanioliowy i przy użyciu miksera ustawionego na największe obroty ucieramy składniki na puszystą masę. Dalej miksując, stopniowo dodajemy po jednym jajku a na koniec wsypujemy szczyptę soli. Calość ucieramy na jednolitą i gładką masę.
  3. Łyżkę mąki odkładamy a resztę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do przygotowanej masy. Miksujemy starannie ciasto, dzielimy je na dwie równe części i do jednej dodajemy odłożoną wcześniej mąke i raz jeszcze mieszamy.
  4. Drugą część ciasta miksujemy z łyżką kakao oraz rozpuszczoną wczesniej czekoladą.
  5. Piekarnik nagrzewamy na 175 stopni. Formę do babki, najlepiej z kominem, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
  6. Potem na przemian wlewamy małe porcję, jasnego i ciemnego ciasta, piec 50-60 min. przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
  7. Polewę czekoladową szykujemy wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie lekko tężeć oblewamy nią babkę, a następnie można ozdobić cukrowymi pisakami.

Babka wielkanocna marmurkowa gotowa.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!