Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Babka marmurkowa

print Drukuj
Babka marmurkowa

Alcia0405

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
5.0

1 ocena

Babka wielkanocna marmurkowa idealna na zbliżające się święta Wielkanocne. Polecam przepis na babkę wielkanocną

składniki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka,
  • szczypta soli
  • 260 g mąki
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl śmietany 18%
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka kakao
  • dodatkowo:
  • 1 opakowanie polewy
  • kolorowe pisaki Dr. Oetkera
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
sposób przygotowania

Przepis na babkę marmurkową:

  1. Najpierw czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia, czekolada nie może zupełnie zastygnąć.
  2. Teraz do osobnego naczynia wkładamy margarynę, dodajemu cukier oraz cukier wanioliowy i przy użyciu miksera ustawionego na największe obroty ucieramy składniki na puszystą masę. Dalej miksując, stopniowo dodajemy po jednym jajku a na koniec wsypujemy szczyptę soli. Calość ucieramy na jednolitą i gładką masę.
  3. Łyżkę mąki odkładamy a resztę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do przygotowanej masy. Miksujemy starannie ciasto, dzielimy je na dwie równe części i do jednej dodajemy odłożoną wcześniej mąke i raz jeszcze mieszamy.
  4. Drugą część ciasta miksujemy z łyżką kakao oraz rozpuszczoną wczesniej czekoladą.
  5. Piekarnik nagrzewamy na 175 stopni. Formę do babki, najlepiej z kominem, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
  6. Potem na przemian wlewamy małe porcję, jasnego i ciemnego ciasta, piec 50-60 min. przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
  7. Polewę czekoladową szykujemy wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie lekko tężeć oblewamy nią babkę, a następnie można ozdobić cukrowymi pisakami.

Babka wielkanocna marmurkowa gotowa.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!