Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Babka wielkanocna marmurkowa idealna na zbliżające się święta Wielkanocne. Polecam przepis na babkę wielkanocną

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka,
  • szczypta soli
  • 260 g mąki
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl śmietany 18%
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka kakao
  • dodatkowo:
  • 1 opakowanie polewy
  • kolorowe pisaki Dr. Oetkera
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Przepis na babkę marmurkową:

  1. Najpierw czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia, czekolada nie może zupełnie zastygnąć.
  2. Teraz do osobnego naczynia wkładamy margarynę, dodajemu cukier oraz cukier wanioliowy i przy użyciu miksera ustawionego na największe obroty ucieramy składniki na puszystą masę. Dalej miksując, stopniowo dodajemy po jednym jajku a na koniec wsypujemy szczyptę soli. Calość ucieramy na jednolitą i gładką masę.
  3. Łyżkę mąki odkładamy a resztę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do przygotowanej masy. Miksujemy starannie ciasto, dzielimy je na dwie równe części i do jednej dodajemy odłożoną wcześniej mąke i raz jeszcze mieszamy.
  4. Drugą część ciasta miksujemy z łyżką kakao oraz rozpuszczoną wczesniej czekoladą.
  5. Piekarnik nagrzewamy na 175 stopni. Formę do babki, najlepiej z kominem, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
  6. Potem na przemian wlewamy małe porcję, jasnego i ciemnego ciasta, piec 50-60 min. przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
  7. Polewę czekoladową szykujemy wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie lekko tężeć oblewamy nią babkę, a następnie można ozdobić cukrowymi pisakami.

Babka wielkanocna marmurkowa gotowa.

Smacznego!

Autor: Alcia0405

Polecamy nasze przepisy