Babka piaskowa

Babka piaskowa

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Jak upiec babkę wielkanocną? O tak - oto przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą.

Składniki:

  • mąka pszenna 1 szkl
  • mąka ziemniaczana 3/4 szkl
  • margaryna 25 dag
  • cukier 1 szkl 
  • jajka 4 szt 
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1 op
  • esencja cytrynowa 
  • tłuszcz 
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Przepis na babkę wielkanocną piaskową:

  1. Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem, a potem dodając po żółtku stale ucierać. Na koniec dodać resztę składników czyli mąki wymieszane z proszkiem.
  2. Białka ubić sztywną pianą i połączyć z ciastem.
  3. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
  4. Piec ok. 180 stopni przez 40 minut.
  5. Babka gotowa. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Babka wielkanocna idealna na Święta.

Smacznego!

Autor: tulipan

Polecamy nasze przepisy