Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Babka szafranowa.

print Drukuj
Babka szafranowa.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Wiadomo, że szafran to bardzo droga przyprawa. Ja miałam taką przyjemność, że go dostałam. Długo myślałam jak go wykorzystać, a ponieważ zbliżają się Święta Wielkanocne mój wybór padł na babkę szafranową. Babka szafranowa wyszła pyszna o wyrazistym smaku szafranu. Do tego pięknie żółciutka. Polecam upiec ją na wielkanocny stół:)

składniki
  • Ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki nitek szafranu ( około 0,2 g )
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka masła
  • cukier puder do oprószenia babki
sposób przygotowania

Przepis na babkę wielkanocną z szafranem:

  1. Mleko podgrzać, żeby było dobrze ciepłe, następnie rozpuścić w nim szafran i przestudzić.
  2. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajku i ucierać.
  3. Na koniec dodawać na przemian mąkę, proszek do pieczenia i mleko z szafranem, dokładnie utrzeć.
  4. Ciasto przełożyć do foremki na babkę posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  5. Następnie babkę piec około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczona.
  6. Upieczoną babkę wystudzić w foremce. Następnie wyjąć ją, oprószyć cukrem pudrem, pokroić i podawać.

Babka szafranowa gotowa, przepyszna babka wielkanocna. Smacznego!

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!