Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową

Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Ciasto można upiec w zwykłej formie, np. keksówce lub w formie na babkę.

Składniki:

Ciasto:
- 50 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- ulubiony aromat do ciasta (np. waniliowy, migdałowy)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka

Polewa:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki mleka

- dowolna posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto

Masło, cukier puder i aromatwrzucić do miski. Utrzeć na puszystą masę. Wciąż ucierając, dodawać jajka. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Stopniowo, nadal ucierając, do masy mleczno-jajecznej dosypywać mąkę z proszkiem i kakao oraz mleko (na przemian). Utartą masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 160 stopni ok. 35-40 minut.

Polewa

Na parze rozpuścić czekoladę l mlekiem. Polać ciasto, posypać posypką.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy