Cytrynowa babka.

Cytrynowa babka.

Ocena: ★

18 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pyszna i puszysta babka wielkanocna z lekko cytrynową nutką. Idealna na świąteczny stół. Z tego przepisu zawsze się udaje. Polecam przepis na pyszną babkę wielkanocną.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • dodatkowe składniki:
  • masło do posmarowania foremki
  • bułka tarta do posypania foremki
  • cukier puder do oprószenia babki

Sposób przygotowania:

Przepis na babkę wielkanocną:

  1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i obie mąki, ucieramy na gładkie ciasto.
  2. Ciasto przekładamy do foremki na babkę wcześniej posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  3. Babkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, dla pewności sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.
  4. Wystudzoną wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.

Babka wielkanocna jest gotowa. Podajemy i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy