Cytrynowa babka

Cytrynowa babka

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

To sprawdzony przepis na wilgotną, cytrynową babkę.

Składniki:

kostka masła 1/2 szklanki cukru 4 jajka sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2cytryny 2 szklanki mąki 1/2 szklanki skrobiziemniaczanej 3 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Lukier: niepełna szklanka cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Masło nalezy utrzeć z cukrem aż otrzymamy jasną, puszystą masę. Dodac jajka, jedno po drugim, ucieramy po dodaniu każdego.Wyciskamy sok z cytryny oraz bardzo drobno kroimy skórkę z cytryny. Do utartej masy dodac mąkę, skrobię, proszek do pieczenia sodę oraz śmietanę, mieszamy za pomocą szpatułki.Formę do babki lub ewentualnie keksowke smarujemy masłem. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy je w temp. 180 stopni przez 40-45 minut (do tzw suchego patyczka). Po wystudzeniu babki przygotowujemy gęsty cytrynowy lukier, wylewamy równomiernie po czubku babki., rozcieramy.

# Tagi:

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy