Cytrynowa babka
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
7 Ocen
Ilość porcji: 12
To sprawdzony przepis na wilgotną, cytrynową babkę.
Składniki:
kostka masła
1/2 szklanki cukru
4 jajka
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2cytryny
2 szklanki mąki
1/2 szklanki skrobiziemniaczanej
3 łyżki śmietany 18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier:
niepełna szklanka cukru pudru
kilka łyżek soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Masło nalezy utrzeć z cukrem aż otrzymamy jasną, puszystą masę. Dodac jajka, jedno po drugim, ucieramy po dodaniu każdego.Wyciskamy sok z cytryny oraz bardzo drobno kroimy skórkę z cytryny.
Do utartej masy dodac mąkę, skrobię, proszek do pieczenia sodę oraz śmietanę, mieszamy za pomocą szpatułki.Formę do babki lub ewentualnie keksowke smarujemy masłem. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy je w temp. 180 stopni przez 40-45 minut (do tzw suchego patyczka). Po wystudzeniu babki przygotowujemy gęsty cytrynowy lukier, wylewamy równomiernie po czubku babki., rozcieramy.
# Tagi:
Autor: AsiaK
Polecamy również
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa wilgotna o bardzo delikatnej i lekkiej konsystencji.Babka kokosowa na oleju
Sprawdzony przepis na babkę wielkanocną w wydaniu kokosowym. Łatwa babka kokosowa do przygotowania na oleju, polec...Babka marmurkowa.
Pyszna i delikatna babka.Wystarczy utrzeć wszystkie składniki i upiec i już mamy babkę.Możemy ją oprószyć cukrem...Babka Wielkanocna.
Pysznej babki Wielkanocnej nie może zabraknąć na świątecznym stole. Polecam pyszną i lekko piaskową babkę.Baba piaskowa
Przepis na babkę wielkanocną, która jest szybka w przygotowaniu i aromatyczna;) Ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc...Zobacz więcej przepisów na: