To sprawdzony przepis na wilgotną, cytrynową babkę.
kostka masła 1/2 szklanki cukru 4 jajka sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2cytryny 2 szklanki mąki 1/2 szklanki skrobiziemniaczanej 3 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier: niepełna szklanka cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny
Masło nalezy utrzeć z cukrem aż otrzymamy jasną, puszystą masę. Dodac jajka, jedno po drugim, ucieramy po dodaniu każdego.Wyciskamy sok z cytryny oraz bardzo drobno kroimy skórkę z cytryny.
Do utartej masy dodac mąkę, skrobię, proszek do pieczenia sodę oraz śmietanę, mieszamy za pomocą szpatułki.Formę do babki lub ewentualnie keksowke smarujemy masłem. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy je w temp. 180 stopni przez 40-45 minut (do tzw suchego patyczka). Po wystudzeniu babki przygotowujemy gęsty cytrynowy lukier, wylewamy równomiernie po czubku babki., rozcieramy.
Sprawdzony przepis na babkę pomarańczową. Mój stary przepis na babkę piaskową cytrynową zmodyfikowałam na babkę pomarańczową i trzeba przyznać, że wyszła super! Mięciutka i wilgotna, a gdy jest jeszcze ciepła to rozpływa się w ustach.
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić placuszki z bananem? Bardzo prosto, oto sprawdzony przepis na bananowe placuszki. Szybko i prosto - recepta na udane danie. Proste, bananowe placuszki czekają na Ciebie :)