Makowa babka

Makowa babka

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Pyszna i łatwa w przygotowaniu babka wielkanocna

Składniki:

- 125 g masła - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1 szklanka maku niemielonego - 1 szklanka białek - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyżeczka aromatu do ciasta - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić i ostudzić. W misce wymieszać suche składniki - mąkę pszenną, mak, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. W innej misce ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać po trochu cukier. Do porządnie ubitych z cukrem białek dodać wymieszane wcześniej suche składniki, rozpuszczony tłuszcz i aromat. Delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy na babkę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką). Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).

# Tagi:

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy