Makowa babka
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
3 Ocen
Ilość porcji: 10
Pyszna i łatwa w przygotowaniu babka wielkanocna
Składniki:
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maku niemielonego
- 1 szklanka białek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu do ciasta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić i ostudzić.
W misce wymieszać suche składniki - mąkę pszenną, mak, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
W innej misce ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać po trochu cukier.
Do porządnie ubitych z cukrem białek dodać wymieszane wcześniej suche składniki, rozpuszczony tłuszcz i aromat. Delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
Ciasto wylać do formy na babkę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką). Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również
Babcina babka ciemna
Odkąd pamiętam zawsze odwiedzając babcię, zakradałam się do jej barku, a tam była jej moja ulubiona babka, od momentu ki...Baba wielkanocna
pulchniutka babka wielkanocna z dużą ilością rodzynekUcierana babka z chałwą
Ta babka wielkanocna wyszła idealnie pyszna. Smak chałwy jest w niej bardzo wyczuwalny. A podczas pieczenia po całym dom...Babka Wielkanocna.
Pysznej babki Wielkanocnej nie może zabraknąć na świątecznym stole. Polecam pyszną i lekko piaskową babkę.Makowa babka
Pyszna i łatwa w przygotowaniu babka wielkanocnaZobacz więcej przepisów na: