Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Czosnkowo - ziołowe bagietki

print Drukuj
Czosnkowo - ziołowe bagietki

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

0 ocen

Te pyszne i czosnkowe bagietki ,, chodziły '' już za mną od kilku dni. Wyszły mi tak pyszne i tak aromatyczne, że nie można się od nich oderwać. Smakują zarówno ciepłe po upieczeniu, jak i zimne po wystudzeniu. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się pyszny zapach i nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Polecam ten pyszny przepis.

składniki

Ciasto:

2 łyżeczki cukru

5 dag świeżych drożdży

pół szklanki ciepłej wody

pół szklanki ciepłego mleka

3 łyżki oleju

1 jajko

3 szklanki mąki pszennej

1 mała łyżeczka soli

 

Farsz:

2 łyżeczki czubrycy zielonej

4 łyżki miękkiego masła lub margaryny ( ja użyłam Ramy )

4 duże ząbki czosnku

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

sposób przygotowania

1. Wykonanie ciasta: Drożdże należy rozetrzeć z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki pszennej. Następnie przykryć ściereczką i odstawić je na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''. Po tym czasie do mąki dodać rozczyn, olej, sól, wbić jajko i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby nam wyrosło.

2. Wykonanie farszu: Czosnek należy obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ( ja ścierałam ), następnie wymieszać go dokładnie z masłem i czubrycą.

3. Formowanie bagietek: Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, następnie na posypanej mąką stolnicy każdą część uformować w podłużną bagietkę i zastawić na 15 minut, żeby podrosły. Po tym czasie ostrym nożem bagietki nacinać prawie do samego końca, ale starać się ich nie przeciąć, w miejsca rozcięcie wsmarować farsz.

4. Pieczenie: Tak przygotowane bagietki należy ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Od razu bagietki piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45 minut.

5. Upieczone podawać i smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!