Te pyszne i czosnkowe bagietki ,, chodziły '' już za mną od kilku dni. Wyszły mi tak pyszne i tak aromatyczne, że nie można się od nich oderwać. Smakują zarówno ciepłe po upieczeniu, jak i zimne po wystudzeniu. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się pyszny zapach i nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Polecam ten pyszny przepis.
Ciasto:
2 łyżeczki cukru
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłej wody
pół szklanki ciepłego mleka
3 łyżki oleju
1 jajko
3 szklanki mąki pszennej
1 mała łyżeczka soli
Farsz:
2 łyżeczki czubrycy zielonej
4 łyżki miękkiego masła lub margaryny ( ja użyłam Ramy )
4 duże ząbki czosnku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Wykonanie ciasta: Drożdże należy rozetrzeć z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki pszennej. Następnie przykryć ściereczką i odstawić je na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''. Po tym czasie do mąki dodać rozczyn, olej, sól, wbić jajko i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby nam wyrosło.
2. Wykonanie farszu: Czosnek należy obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ( ja ścierałam ), następnie wymieszać go dokładnie z masłem i czubrycą.
3. Formowanie bagietek: Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, następnie na posypanej mąką stolnicy każdą część uformować w podłużną bagietkę i zastawić na 15 minut, żeby podrosły. Po tym czasie ostrym nożem bagietki nacinać prawie do samego końca, ale starać się ich nie przeciąć, w miejsca rozcięcie wsmarować farsz.
4. Pieczenie: Tak przygotowane bagietki należy ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Od razu bagietki piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45 minut.
5. Upieczone podawać i smacznego.
Półbagietka pszenna na maślance z suszonymi pomidorami
Bagietka z ziarnami i orzechami
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu