Czosnkowo - ziołowe bagietki

Czosnkowo - ziołowe bagietki

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Te pyszne i czosnkowe bagietki ,, chodziły '' już za mną od kilku dni. Wyszły mi tak pyszne i tak aromatyczne, że nie można się od nich oderwać. Smakują zarówno ciepłe po upieczeniu, jak i zimne po wystudzeniu. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się pyszny zapach i nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Polecam ten pyszny przepis.

Składniki:

Ciasto:

2 łyżeczki cukru

5 dag świeżych drożdży

pół szklanki ciepłej wody

pół szklanki ciepłego mleka

3 łyżki oleju

1 jajko

3 szklanki mąki pszennej

1 mała łyżeczka soli

 

Farsz:

2 łyżeczki czubrycy zielonej

4 łyżki miękkiego masła lub margaryny ( ja użyłam Ramy )

4 duże ząbki czosnku

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Sposób przygotowania:

1. Wykonanie ciasta: Drożdże należy rozetrzeć z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki pszennej. Następnie przykryć ściereczką i odstawić je na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''. Po tym czasie do mąki dodać rozczyn, olej, sól, wbić jajko i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby nam wyrosło.

2. Wykonanie farszu: Czosnek należy obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ( ja ścierałam ), następnie wymieszać go dokładnie z masłem i czubrycą.

3. Formowanie bagietek: Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, następnie na posypanej mąką stolnicy każdą część uformować w podłużną bagietkę i zastawić na 15 minut, żeby podrosły. Po tym czasie ostrym nożem bagietki nacinać prawie do samego końca, ale starać się ich nie przeciąć, w miejsca rozcięcie wsmarować farsz.

4. Pieczenie: Tak przygotowane bagietki należy ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Od razu bagietki piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45 minut.

5. Upieczone podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy