Poolish bagietka
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 6
Sprawdzony przepis na bagietkę na zaczynie poolish. Drożdżowy zaczyn poolish powstał z inspiracji polskiego piekarza we Francji. Bagietki są łatwe w przygotowaniu, z grubą i chrupiącą skórką.
Składniki:
- zaczyn poolish:
- mąka pszenna 200 gr
- woda 200 gr
- drożdże suche 1 łyżeczka płaska
- ciasto:
- mąka pszenna 500 gr
- woda 300 gr
- sól 1,5 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Sprawdzony przepis na bagietki i zaczyn poolish w moim wykonaniu:
- jak zrobić zaczyn poolish: z mąki, suchych drożdży i wody musimy zarobić ciasto i odstawić na 12 godzin
- następnie trzeba dodać mąkę, wodę oraz sól i wyrobić cisto, ponownie odstawić, ale tylko na na 1 godz.
- teraz musimy ciasto podzielić na 6-7 części i z nich formować bagietki
- bagietki układamy na blasze, czekamy 15 minut, nacinamy je i w końcu pieczemy w temp. 230 stopni 20 minut
Pyszne bagietki na zaczynie poolish gotowe.
Smacznego!
Autor: joanna1974
Polecamy również
Czosnkowo - ziołowe bagietki
Te pyszne i czosnkowe bagietki ,, chodziły '' już za mną od kilku dni. Wyszły mi tak pyszne i tak aromatyczne, że nie mo...Bagietka z ziarnami i orzechami
Bagietka własnej domowej roboty zasmakuje każdemu domowinowie. Zdrowo i smacznie.Poolish bagietka
Sprawdzony przepis na bagietkę na zaczynie poolish. Drożdżowy zaczyn poolish powstał z inspiracji polskiego piekarza we...Francuskie bagietki
Wiadomo, że domowe pieczywo smakuje najlepiej. Takie bagietki są niezwykle pyszne z bardzo chrupiącą skórką. Pole...BAGIETKA BAZYLIOWO – CZOSNKOWA
Bagietka to wyśmienita przekąska z dużą ilością bazylii oraz idealny dodatek do dań grillowych.Zobacz więcej przepisów na: