Poolish bagietka

Poolish bagietka

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Sprawdzony przepis na bagietkę na zaczynie poolish. Drożdżowy zaczyn poolish powstał z inspiracji polskiego piekarza we Francji. Bagietki są łatwe w przygotowaniu, z grubą i chrupiącą skórką.

Składniki:

  • zaczyn poolish:
  • mąka pszenna 200 gr
  • woda 200 gr
  • drożdże suche 1 łyżeczka płaska
  • ciasto:
  • mąka pszenna 500 gr 
  • woda 300 gr 
  • sól 1,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na bagietki i zaczyn poolish w moim wykonaniu:

  1. jak zrobić zaczyn poolish: z mąki, suchych drożdży i wody musimy zarobić ciasto i odstawić na 12 godzin
  2. następnie trzeba dodać mąkę, wodę oraz sól i wyrobić cisto, ponownie odstawić, ale tylko na na 1 godz. 
  3. teraz musimy ciasto podzielić na 6-7 części i z nich formować bagietki
  4. bagietki układamy na blasze, czekamy 15 minut, nacinamy je i w końcu pieczemy w temp. 230 stopni 20 minut

Pyszne bagietki na zaczynie poolish gotowe.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy