Barszcz biały na zakwasie

Barszcz biały na zakwasie

Ocena: ★

13 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Dla mnie biały barszcz musi być na zakwasie. Biały barszcz na zakwasie z czosnkiem, śmietaną i oczywiście majerankiem to prawdziwy przysymak. Oczywiście jeżeli dodasz jeszcze wkładkę z kiełbasy, najlepiej białej - biały barszcz na zakwasie zastąpi cały obiad. Biały barszcz na zakwasie gości u nas nie tylko na stole wielkanocnym, ale również przez cały rok.

Składniki:

  • zakwas na biały barszcz - 1 porcja
  • cebula - 3
  • biała kiełbasa - 500 g
  • słodka śmietana - 300 ml
  • czarny pieprz
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • czosnek - 3 ząbki
  • majeranek - 1 łyżka
  • ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) - 500 g
  • sól

Sposób przygotowania:

A oto jak robimy biały barszcz na zakwasie:

  1. Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Podsmażamy na patelni z 2 łyżkami oleju i wkładamy do garnka.
  3. Dodajemy kiełbaski, listek, ziele i odrobinę soli. Dodajemy około 2 litrów wody.
  4. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody.
  5. Po 40 minutach do garnka z cebulą i kiełbaskami dodajemy zakwas.
  6. Czekamy aż się zagotuje i dodajemy ugotowane ziemniaki razem z wodą i słodką śmietanę.
  7. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
  8. Dodajemy majeranek.

Biały barszcz na zakwasie doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem  wrzucamy kiełbaskę. Smacznego!

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy