Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami

Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami

Ocena: ★

12 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami jest wegański oraz bezglutenowy. Uszka są przygotowane z mąki gryczanej wymieszanej ze skrobią ziemniaczaną lub mączką z tapioki. Na pierwszy rzut oka może się Wam wydawać, że przygotowanie barszczu czerwonego z bezglutenowymi uszkami jest pracochłonne, ale wcale tak nie jest – wszystko „gotuje się samo”.

Składniki:

  • Buraki 1 kg
  • Grzyby suszone ok. 50g
  • Cebula 2 sztuki (po 1 do farszu i barszczu)
  • Marchew 2-3 sztuki
  • Pietruszka 1-2 sztuki,
  • Seler kawałek
  • Por biała część
  • Sok z cytryny 1 - 1½ cytryny
  • Mąka gryczana 1  szklanka
  • Skrobia ziemniaczana / mączka z tapioki 1/2 szklanki
  • Olej rzepakowy 4 łyżki oleju (po 2 do farszu i barszczu i 1 do ciasta)
  • Wrzątek ok. 1/2 szklanki
  • Ziele angielskie 4 ziarenka
  • Liście laurowe 2 sztuki
  • Miód 1 łyżeczka 
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Majeranek 1 łyżka majeranku
  • Sól morska, czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami

  1. Oczywiście podczas przygotowywania dania bezglutenowego należy zachować wszystkie zasady higieny - tak aby nie dopuścić do "zanieczyszczenia" glutenem
  2. Grzyby dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą, zalać przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia - najlepiej na noc. Namoczone grzyby gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, lekko soląc. Grzyby gotujemu mniej więcej godzinę na małym ogniu tak żeby były miękkie
  3. Następnie odcedzić grzyby pozostawiając wywar. Grzyby odstawiamy na bok, użyjemy ich oczywiście  przy przygotowaniu farszu do uszek.
  4. Posiekać drobno cebulkę (dość drobno), na patelni rozgrzać olej, a następnie zeszlklić na nim cebulkę (na wolnym ogniu bo łatwo przypalić). Obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz zeszkloną cebulkę włożyć do garnka zalać 2 litrami zimnej wody
  5. Dodać przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około godzinę
  6. Bulion przecedzić przez sito (można wyłożyć go gazą) do dużego garnka.
  7. Buraki umyć, obrać i pokroić w cząstki. Do garnka z bulionem warzywnym dodać przecedzony przez gęste sito wywar z grzybów i pokrojone buraki
  8. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z majerankiem, a następnie dodać do gotującej się zupy. Doprawić do smaku solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem
  9. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut
  10. Pod koniec gotowania barszcz należy zakwasić np. octem winnym
  11. Doprowadzić do wrzenia - powinien lekko zabulgotać i zdjąć z ognia (nie gotować!!!)
  12. Następnie należy wykonać farsz: Na patelni z rozgrzanym olejem, podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać ugotowane i posiekane grzyby i chwilę podsmażyć, raz na jakiś czas masę przemieszać
  13. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wystudzić i zmiksować 
  14. Następnie należy przygotować ciasto na uszka bezglutenowe: Suche składniki wymieszać, dodać wrzątek i zagnieść ciasto jak na pierogi, stopniowo dolewając wodę - ciasto musi być elastyczne i zwięzłe. 
  15. Z ciasta uformować kulę i przykryć lnianą ściereczką, żeby nie wyschło. Ciasto cienko rozwałkować i pokrywać małe kółka (np. za pomocą małego kieliszka). 
  16. Na środek każdego kawałka ciasta za pomocą małej łyżeczki nakładać farsz grzybowy
  17. Złożyć ciasto po przekątnej na pół, dokładnie skleić ze sobą brzegi i złączyć ze sobą dwa przeciwległe rogi tak, żeby stworzyć uszko
  18. Uszka gotować w lekko osolonej wodzie, wrzucając partiami na wrzątek. Wybierać łyżką cedzakową, zaraz po tym, jak wypłyną na wierzch

Barszcz czerwony z uszkami na Wigilię gotowy - wspaniały barszcz wigilijny!

Smacznego:)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy