Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami

print Drukuj
Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.3

12 ocen

Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami jest wegański oraz bezglutenowy. Uszka są przygotowane z mąki gryczanej wymieszanej ze skrobią ziemniaczaną lub mączką z tapioki. Na pierwszy rzut oka może się Wam wydawać, że przygotowanie barszczu czerwonego z bezglutenowymi uszkami jest pracochłonne, ale wcale tak nie jest – wszystko „gotuje się samo”.

składniki
  • Buraki 1 kg
  • Grzyby suszone ok. 50g
  • Cebula 2 sztuki (po 1 do farszu i barszczu)
  • Marchew 2-3 sztuki
  • Pietruszka 1-2 sztuki,
  • Seler kawałek
  • Por biała część
  • Sok z cytryny 1 - 1½ cytryny
  • Mąka gryczana 1  szklanka
  • Skrobia ziemniaczana / mączka z tapioki 1/2 szklanki
  • Olej rzepakowy 4 łyżki oleju (po 2 do farszu i barszczu i 1 do ciasta)
  • Wrzątek ok. 1/2 szklanki
  • Ziele angielskie 4 ziarenka
  • Liście laurowe 2 sztuki
  • Miód 1 łyżeczka 
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Majeranek 1 łyżka majeranku
  • Sól morska, czarny pieprz do smaku
sposób przygotowania

A teraz przepis na barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami

  1. Oczywiście podczas przygotowywania dania bezglutenowego należy zachować wszystkie zasady higieny - tak aby nie dopuścić do "zanieczyszczenia" glutenem
  2. Grzyby dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą, zalać przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia - najlepiej na noc. Namoczone grzyby gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, lekko soląc. Grzyby gotujemu mniej więcej godzinę na małym ogniu tak żeby były miękkie
  3. Następnie odcedzić grzyby pozostawiając wywar. Grzyby odstawiamy na bok, użyjemy ich oczywiście  przy przygotowaniu farszu do uszek.
  4. Posiekać drobno cebulkę (dość drobno), na patelni rozgrzać olej, a następnie zeszlklić na nim cebulkę (na wolnym ogniu bo łatwo przypalić). Obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz zeszkloną cebulkę włożyć do garnka zalać 2 litrami zimnej wody
  5. Dodać przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około godzinę
  6. Bulion przecedzić przez sito (można wyłożyć go gazą) do dużego garnka.
  7. Buraki umyć, obrać i pokroić w cząstki. Do garnka z bulionem warzywnym dodać przecedzony przez gęste sito wywar z grzybów i pokrojone buraki
  8. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z majerankiem, a następnie dodać do gotującej się zupy. Doprawić do smaku solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem
  9. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut
  10. Pod koniec gotowania barszcz należy zakwasić np. octem winnym
  11. Doprowadzić do wrzenia - powinien lekko zabulgotać i zdjąć z ognia (nie gotować!!!)
  12. Następnie należy wykonać farsz: Na patelni z rozgrzanym olejem, podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać ugotowane i posiekane grzyby i chwilę podsmażyć, raz na jakiś czas masę przemieszać
  13. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wystudzić i zmiksować 
  14. Następnie należy przygotować ciasto na uszka bezglutenowe: Suche składniki wymieszać, dodać wrzątek i zagnieść ciasto jak na pierogi, stopniowo dolewając wodę - ciasto musi być elastyczne i zwięzłe. 
  15. Z ciasta uformować kulę i przykryć lnianą ściereczką, żeby nie wyschło. Ciasto cienko rozwałkować i pokrywać małe kółka (np. za pomocą małego kieliszka). 
  16. Na środek każdego kawałka ciasta za pomocą małej łyżeczki nakładać farsz grzybowy
  17. Złożyć ciasto po przekątnej na pół, dokładnie skleić ze sobą brzegi i złączyć ze sobą dwa przeciwległe rogi tak, żeby stworzyć uszko
  18. Uszka gotować w lekko osolonej wodzie, wrzucając partiami na wrzątek. Wybierać łyżką cedzakową, zaraz po tym, jak wypłyną na wierzch

Barszcz czerwony z uszkami na Wigilię gotowy - wspaniały barszcz wigilijny!

Smacznego:)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!