Czerwony barszczyk z uszkami.

Czerwony barszczyk z uszkami.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Wiadomo, że domowy barszczyk jest najlepszy. Moja rodzina go uwielbia, dlatego często go przygotowuję, niezależnie od pory roku. Polecam:)

Składniki:

  • Barszcz:
  • 6 średnich buraków ćwikłowych
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • suszony majeranek według uznania
  • sok z cytryny lub ocet ( niewielka ilość )
  • drobno posiekana natka pietruszki według uznania
  •  
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około 1 szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  •  
  • Farsz:
  • 1 mała cebula
  • 30 dag pieczarek
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Skrzydełka oczyścić i umyć, następnie przełożyć do garnka.

2. Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze części i przełożyć do mięsa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, zalać zimną wodą, tak około półtora-dwa litry i gotować do miękkości. Gdy wszystkie składniki bedą miękkie wywar można przecedzić.

3. Barszyk przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dodać natkę pietruszki oraz zakwasić sokiem z cytryny lub octem.

4. Pieczarki i cebulę obrać, umyć i dokładnie osuszyć oraz drobno pokroić, a następnie udusić na oleju do miękkości, odparować nadmiar płynu i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić.

5. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagnieść ciasto.

6. Ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać małe krążki nakładać farsz i zlepiać uszka.

7. Uszka gotować w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię, gdy będą miękkie odcedzić je.

8. Na talerze nakładać porcje uszek i barszczu. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy