Wiadomo, że domowy barszczyk jest najlepszy. Moja rodzina go uwielbia, dlatego często go przygotowuję, niezależnie od pory roku. Polecam:)
1. Skrzydełka oczyścić i umyć, następnie przełożyć do garnka.
2. Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze części i przełożyć do mięsa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, zalać zimną wodą, tak około półtora-dwa litry i gotować do miękkości. Gdy wszystkie składniki bedą miękkie wywar można przecedzić.
3. Barszyk przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dodać natkę pietruszki oraz zakwasić sokiem z cytryny lub octem.
4. Pieczarki i cebulę obrać, umyć i dokładnie osuszyć oraz drobno pokroić, a następnie udusić na oleju do miękkości, odparować nadmiar płynu i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić.
5. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagnieść ciasto.
6. Ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać małe krążki nakładać farsz i zlepiać uszka.
7. Uszka gotować w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię, gdy będą miękkie odcedzić je.
8. Na talerze nakładać porcje uszek i barszczu. Podawać i smacznego.
Czerwony barszczyk z kółeczkami z ciasta ziemniaczanego.
Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu