Czerwony barszczyk z uszkami.

Czerwony barszczyk z uszkami.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Wiadomo, że domowy barszczyk jest najlepszy. Moja rodzina go uwielbia, dlatego często go przygotowuję, niezależnie od pory roku. Polecam:)

Składniki:

  • Barszcz:
  • 6 średnich buraków ćwikłowych
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • suszony majeranek według uznania
  • sok z cytryny lub ocet ( niewielka ilość )
  • drobno posiekana natka pietruszki według uznania
  •  
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około 1 szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  •  
  • Farsz:
  • 1 mała cebula
  • 30 dag pieczarek
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Skrzydełka oczyścić i umyć, następnie przełożyć do garnka.

2. Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze części i przełożyć do mięsa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, zalać zimną wodą, tak około półtora-dwa litry i gotować do miękkości. Gdy wszystkie składniki bedą miękkie wywar można przecedzić.

3. Barszyk przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dodać natkę pietruszki oraz zakwasić sokiem z cytryny lub octem.

4. Pieczarki i cebulę obrać, umyć i dokładnie osuszyć oraz drobno pokroić, a następnie udusić na oleju do miękkości, odparować nadmiar płynu i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić.

5. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagnieść ciasto.

6. Ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać małe krążki nakładać farsz i zlepiać uszka.

7. Uszka gotować w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię, gdy będą miękkie odcedzić je.

8. Na talerze nakładać porcje uszek i barszczu. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy również

czerwony-barszczyk-z-koleczkami-z-ciasta-ziemniaczanego

Czerwony barszczyk z kółeczkami z ciasta ziemniaczanego.

Pyszne danie na obiad. Syte i rozgrzewające. Polecam.
barszcz-wigilijny-na-zakwasie

Barszcz wigilijny na zakwasie

Barszcz wigilijny na zakwasie wymaga wcześniejszego zaplanowania. Warto jednak przygotować zakwas, bo taki barszcz ukazu...
czerwony-barszczyk-z-uszkami

Czerwony barszczyk z uszkami.

Wiadomo, że domowy barszczyk jest najlepszy. Moja rodzina go uwielbia, dlatego często go przygotowuję, niezależnie od po...
barszcz-czerwony-z-warzywami

Barszcz czerwony z warzywami

Przepis na czerwony barszcz - sycący barszcz czerwony z białą kapustą i fasolą. Polecam pyszny przepis na super smaczną...
wigilijny-barszcz-z-grzybami

Wigilijny barszcz z grzybami

Czerwony barszcz wigilijny to specjalna potrawa. Każda pani domu ma pewnie swój przepis. Ja mogę się pochwalić pr...

Zobacz więcej przepisów na:

Barszcz czerwony

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy