Mój wigilijny barszcz z uszkami

Mój wigilijny barszcz z uszkami

Ocena: ★

16 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowe danie wigilijne. Każdego roku, kiedy zbliża się Boże Narodzenie myślę o tym, żeby być może coś zmienić, ale ostatecznie okazuje się, że rodzina czeka właśnie ma mój barszcz czerwony z uszkami! A więc do dzieła!

Składniki:

  • buraki - 4
  • marchewka - 1
  • ćwiartka kwaśnego jabłka - 1/4
  • seler - 1 korzeń
  • pietruszka - 1 korzeń
  • czosnek - 4 ząbki
  • liście laurowe - 4
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • pieprz - 4 ziarenka
  • grzybki -  2 suszone
  • majeranek - 3 łyżki
  • sól, pieprz
  • ocet - 2 łyżki
  • cukier - 1 łyżeczka

Uszka:

  • mąka - 2 szklanki
  • jajko - 1
  • ciepła woda - ½ szkłąnki
  • sól
  • grzyby suszone - 30 g
  • cebula - 1
  • olej - 1 łyżka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

A oto jak robię mój wigilijny barszcz z uszkami:

  1. Warzywa obieram i kroję na pół. Jabłko kroję w ćwiartki.Czosnek obieram i kroję na pół. Wszystko wrzucam do garnka, zalewam wodą. Dodaję ocet i cukier.
  2. Wrzucam grzybki suszone (wcześniej namoczone w wodze przez noc), ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach i majeranek.
  3. Gotuję wszystko ok.1 godzinę. Pod koniec gotowania przyprawiam.

Uszka:

  1. Grzybki moczę w wodzie na noc.Gotuję w tej samej wodzie,w której się moczyły. Odcedzam i studzę.
  2. Cebulkę kroję w kostkę i szklę na rozgrzanym oleju.
  3. Grzybki mieszam z cebulką. Doprawiam.
  4. Gdy wystygnie miksuję całość blenderem.
  5. Składniki na ciasto zagniatam i dzielę na 2 części.
  6. Rozwałkowuję na czworokąt i wycinam małe kwadraciki ok.3-4 cm.
  7. Na każdy kwadracik nakładam farsz i zlepiam na trójkąt. Zawijam na palec i zlepiam rogi.

Mój wigilijny barszcz czerwony z uszkami jest zawsze mocnym akcentem na wigilijnym stole. Dzięki grzybkom jest wyjątkowo aromatyczny. Smacznego!

 

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy