Polecamy dzisiaj:

Biszkopt z truskawkami

Mój wigilijny barszcz z uszkami

print Drukuj
Mój wigilijny barszcz z uszkami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.8

16 ocen

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowe danie wigilijne. Każdego roku, kiedy zbliża się Boże Narodzenie myślę o tym, żeby być może coś zmienić, ale ostatecznie okazuje się, że rodzina czeka właśnie ma mój barszcz czerwony z uszkami! A więc do dzieła!

składniki
  • buraki - 4
  • marchewka - 1
  • ćwiartka kwaśnego jabłka - 1/4
  • seler - 1 korzeń
  • pietruszka - 1 korzeń
  • czosnek - 4 ząbki
  • liście laurowe - 4
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • pieprz - 4 ziarenka
  • grzybki -  2 suszone
  • majeranek - 3 łyżki
  • sól, pieprz
  • ocet - 2 łyżki
  • cukier - 1 łyżeczka

Uszka:

  • mąka - 2 szklanki
  • jajko - 1
  • ciepła woda - ½ szkłąnki
  • sól
  • grzyby suszone - 30 g
  • cebula - 1
  • olej - 1 łyżka
  • sól, pieprz
sposób przygotowania

A oto jak robię mój wigilijny barszcz z uszkami:

  1. Warzywa obieram i kroję na pół. Jabłko kroję w ćwiartki.Czosnek obieram i kroję na pół. Wszystko wrzucam do garnka, zalewam wodą. Dodaję ocet i cukier.
  2. Wrzucam grzybki suszone (wcześniej namoczone w wodze przez noc), ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach i majeranek.
  3. Gotuję wszystko ok.1 godzinę. Pod koniec gotowania przyprawiam.

Uszka:

  1. Grzybki moczę w wodzie na noc.Gotuję w tej samej wodzie,w której się moczyły. Odcedzam i studzę.
  2. Cebulkę kroję w kostkę i szklę na rozgrzanym oleju.
  3. Grzybki mieszam z cebulką. Doprawiam.
  4. Gdy wystygnie miksuję całość blenderem.
  5. Składniki na ciasto zagniatam i dzielę na 2 części.
  6. Rozwałkowuję na czworokąt i wycinam małe kwadraciki ok.3-4 cm.
  7. Na każdy kwadracik nakładam farsz i zlepiam na trójkąt. Zawijam na palec i zlepiam rogi.

Mój wigilijny barszcz czerwony z uszkami jest zawsze mocnym akcentem na wigilijnym stole. Dzięki grzybkom jest wyjątkowo aromatyczny. Smacznego!

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!