Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Barszcz ukraiński zabielany

print Drukuj
Barszcz ukraiński zabielany

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
5.0

2 oceny

Barszcz ukraiński to taka potrawa, która z powodzeniem może zastąpić cały obiad. U mnie w domu je się barszcz ukraiński zabielany, czyli z dodatkiem śmietany. Oczywiście ilość śmietany dodanej do barszczu ukraińskiego zależy od upodobań, ale dla mnie to właśnie taki barszcz ukraiński jest najlepszy. Może dlatego, że jest jednym z moich smaków dzieciństwa!

składniki
  • rosół lub bulion warzywny (ewentualnie woda) - 2 l
  • buraki - 2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • włoszczyzny (z kapustą) - 1 pęczek
  • ziemniaki - 4-5 szt.
  • ugotowana biała fasola - pełna garść
  • mięso (wieprzowina, wołowina lub drób) - 20-25 dag
  • pomidory - 2-3 szt.
  • jabłko - 1 szt.
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • koncentrat buraczany dla koloru
sposób przygotowania

Jak ugotować barszcz ukraiński zabielany?

  1. Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (lub rosołem albo bulionem), ugotować prawie do miękkości. Co jakiś czas zdjąć łyżką z powierzchni tworzącą się pianę (szumowiny).
  2. Cebulę pokroić na cząstki, ziemniaki w dość dużą kostkę, włoszczyznę i buraki zetrzeć na tarce do warzyw, kapustę poszatkować. Do zupy włożyć cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty).
  3. Gotować około 10 minut, po czym, dodać buraki.
  4. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, włożyć ziemniaki, kapustę, pomidory (albo koncentrat) oraz obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone jabłko.
  5. Kiedy i te składniki zrobią się miękkie, przyprawić zupę do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym, ewentualnie dodać nieco koncentratu buraczanego, aby poprawić kolor.

Podając, na każdej porcji połozyć po 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany. Posypać posiekanym koperkiem i barszcz ukraiński zabielany gotowy. Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 2
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!