Polecamy dzisiaj:

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Barszcz ukraiński zabielany

print Drukuj
Barszcz ukraiński zabielany

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
5.0

2 oceny

Barszcz ukraiński to taka potrawa, która z powodzeniem może zastąpić cały obiad. U mnie w domu je się barszcz ukraiński zabielany, czyli z dodatkiem śmietany. Oczywiście ilość śmietany dodanej do barszczu ukraińskiego zależy od upodobań, ale dla mnie to właśnie taki barszcz ukraiński jest najlepszy. Może dlatego, że jest jednym z moich smaków dzieciństwa!

składniki
  • rosół lub bulion warzywny (ewentualnie woda) - 2 l
  • buraki - 2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • włoszczyzny (z kapustą) - 1 pęczek
  • ziemniaki - 4-5 szt.
  • ugotowana biała fasola - pełna garść
  • mięso (wieprzowina, wołowina lub drób) - 20-25 dag
  • pomidory - 2-3 szt.
  • jabłko - 1 szt.
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • koncentrat buraczany dla koloru
sposób przygotowania

Jak ugotować barszcz ukraiński zabielany?

  1. Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (lub rosołem albo bulionem), ugotować prawie do miękkości. Co jakiś czas zdjąć łyżką z powierzchni tworzącą się pianę (szumowiny).
  2. Cebulę pokroić na cząstki, ziemniaki w dość dużą kostkę, włoszczyznę i buraki zetrzeć na tarce do warzyw, kapustę poszatkować. Do zupy włożyć cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty).
  3. Gotować około 10 minut, po czym, dodać buraki.
  4. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, włożyć ziemniaki, kapustę, pomidory (albo koncentrat) oraz obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone jabłko.
  5. Kiedy i te składniki zrobią się miękkie, przyprawić zupę do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym, ewentualnie dodać nieco koncentratu buraczanego, aby poprawić kolor.

Podając, na każdej porcji połozyć po 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany. Posypać posiekanym koperkiem i barszcz ukraiński zabielany gotowy. Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 2
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!