Wegetariański barszcz ukraiński

Wegetariański barszcz ukraiński

Ocena: ★

19 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Barszcz ukraiński to zupa o dużej wartości odżywczej. Często jest gotowany na mięsie, przez co odmawiają go sobie wegetarianie. Proponuję więc przepis na wegetariański barszcz ukraiński - pełen warzyw, syty i bardzo smaczny.

Składniki:

  • marchewka - 2
  • korzeń pietruszki - 1
  • cebula - 1
  • buraki - 3
  • masło - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 5 czubatych łyżeczek
  • czosnek - 3 ząbki
  • ziemniaki - 3
  • fasola czerwona - 1 puszka  2 liście laurowe
  • ziele angielskie - 5 kulek
  • czarny pieprz - 10 kulek
  • sól

Sposób przygotowania:

A oto przepis na wegetariański barszcz ukraiński.

  1. Marchewkę, pietruszkę i cebulę zetrzyj na tarce jarzynowej, a następnie podsmaż na maśle przez 10 minut.
  2. Buraki pokrój lub zetrzyj na tarce jarzynowej, podsmaż przez 10 minut na maśle z sokiem z cytryny i cukrem.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż kolejne 10 minut. Następnie dodaj obrany, pokrojony na mniejsze kawałki czosnek. Smaż jeszcze 5 minut. Możesz delikatnie podlać wodą.
  4. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
  5. Gotuj przez 10 minut. Dodaj odcedzoną fasolę, liście laurowe, ziele, pieprz oraz zawartość pozostałych naczyń.
  6. Gotuj przez 15 minut, po czym przypraw do smaku.

Wegetariański barszcz ukraiński polecam również tym, którzy nie lubią tłustych potraw. Na przykład moje dzieci pałaszują wegetariański barszcz ukraiński z wielką ochotą! Smacznego!

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy