Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Bezowe gniazdka z bitą śmietaną, migdałami i jajeczkami

print Drukuj
Bezowe gniazdka z bitą śmietaną, migdałami i jajeczkami

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
4.0

1 ocena

Taki deser jest bardzo pyszny, ale i bardzo słodki. Polecam na Wielkanocne Święta. Życzę smacznego:)
składniki
Składniki na bezy: pół szklanki cukru 2 zimne białka niebieski barwnik w proszku według uznania Dodatkowe składniki: 2 łyżki mleka w proszku 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % 4 łyżki płatków migdałowych niebieskie cukierki Monti cukier puder do smaku
sposób przygotowania
Wykonanie pysznych gniazdek bezowych: 1. Zaczynam od bezy: Zimne białka ubijam na bardzo sztywną pianę, następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijamy aż całkowicie rozpuści się. Na koniec dodaję barwnik spożywczy i dokładnie mieszam. 2. Przygotowuję do pieczenia: Masę na bezę wykładam do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskam okrągłe kółka z wyższym brzegiem nadając im kształt gniazdek.. Powinno mi wyjść 8 sztuk. 3. Teraz pieczenie: Następnie wkładam bezy do nagrzanego piekarnika temperatura 120 stopni piekę 10 minut, po czym temperaturę zmniejszam do 90 i suszę je około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiam je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmuję z papieru. 4. Teraz krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mleko w proszku i chwilę ubijam, następnie dodaję cukier puder do smaku i całość dokładnie ubijam. 5. Teraz dekoracja: Krem śmietanowy przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskam go do bezowych gniazdek. Na koniec dekoruję migdałami, cukierkami i podaję. Życzę smacznego.
Tagi: bezy
Autor:
Ocena:
4.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!