Pani Walewska
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 16
Pani Walewska - to ciacho robi dużą furorę na przyjęciach, imprezach i zdecydowanie zasługuje na uwagę: delikatna beza, kwaśniejszy dżem z czarnej porzeczki, kruche ciasto oraz masa karpatkowa.
Składniki:
Ciasto:
- 320 g mąki
- 3 żółtka
- 200 g zimnego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 500 ml mleka
- 2 żółka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 125 g cukru
- 125 g mąki
- 1/2 kostka masła w temp. pokojowej
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu kwaśniejszego
Sposób przygotowania:
Przepis na ciasto Pani Walewska:
- Ze wszystkich składników zagniatamy na kruche ciasto. Dzielimy na dwie równe części.
- Na wysmarowanej tłuszczem oraz wyłożonej papierem do pieczenia foremce wykładamy najpierw pierwszą część ciasta. Smarujemy ją dżemem z czarnej porzeczki.
- W misce białka z cukrem ubijamy sztywną pianę, dodajemy mąkę, miksujemy. Przekładamy pianę na dżem.
- Wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika. Pieczemy około 30 minut.
- Czynność wykonujemy dwukrotnie lub jeżeli mamy dwie foremki tych samych wymiarów to można upiec dwa ciasta z dżemem i bezą naraz.
- W tym czasie 3/4 szklanki mleka miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pozostałe mleko podgrzewamy.
- Dobrze wymieszaną masę wlewam do podgrzewanego mleka. Mieszamy aż zgęstnieje, uważamy żeby nie było grudek i odstawiamy, by wystygło.
- Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce nasz budyń.
- Nasze ciasto teraz formujemy w całość: Na spód dajemy pierwszy upieczony blat ciasta, dżemu i bezy, na niego wylewamy nasz krem, przykrywamy go drugim upieczonym blatem.
Na koniec ciasto Pani Walewska posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego!
Autor: AsiaK
Polecamy również
Beza z kremem
z niewykorzystanych białek robię krążki bezowe , przełożone kremem staną się pysznym deserem.Bezowe gniazdka z bitą śmietaną, migdałami i jajeczkami
Taki deser jest bardzo pyszny, ale i bardzo słodki. Polecam na Wielkanocne Święta. Życzę smacznego:)Pani Walewska
Pani Walewska - to ciacho robi dużą furorę na przyjęciach, imprezach i zdecydowanie zasługuje na uwagę: delikatna beza,...Zobacz więcej przepisów na: