Pani Walewska

Pani Walewska

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 16

Pani Walewska - to ciacho robi dużą furorę na przyjęciach, imprezach i zdecydowanie zasługuje na uwagę: delikatna beza, kwaśniejszy dżem z czarnej porzeczki, kruche ciasto oraz masa karpatkowa.

Składniki:

Ciasto:

  • 320 g mąki
  • 3 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki
  • 1/2 kostka masła w temp. pokojowej

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu kwaśniejszego

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto Pani Walewska:

  1. Ze wszystkich składników zagniatamy na kruche ciasto. Dzielimy na dwie równe części.
  2. Na wysmarowanej tłuszczem oraz wyłożonej papierem do pieczenia foremce wykładamy najpierw pierwszą część ciasta. Smarujemy ją dżemem z czarnej porzeczki.
  3. W misce białka z cukrem ubijamy sztywną pianę, dodajemy mąkę, miksujemy. Przekładamy pianę na dżem.
  4. Wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika. Pieczemy około 30 minut.
  5. Czynność wykonujemy dwukrotnie lub jeżeli mamy dwie foremki tych samych wymiarów to można upiec dwa ciasta z dżemem i bezą naraz. 
  6. W tym czasie 3/4 szklanki mleka miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pozostałe mleko podgrzewamy.
  7. Dobrze wymieszaną masę wlewam do podgrzewanego mleka. Mieszamy aż zgęstnieje, uważamy żeby nie było grudek i odstawiamy, by wystygło.
  8. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce nasz budyń.
  9. Nasze ciasto teraz formujemy w całość: Na spód dajemy pierwszy upieczony blat ciasta, dżemu i bezy, na niego wylewamy nasz krem, przykrywamy go drugim upieczonym blatem.

Na koniec ciasto Pani Walewska posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego!

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy