Biała kiełbasa zapiekana z cebulą

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą

Ocena:

21 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Wielkanoc to dobry pretekst, żeby przypomnieć sobie przepis na białą kiełbasę zapiekaną z cebulą, choć ja akurat przyrządzam ją dosyć często, bo po prostu ją lubię :) Idę tutaj na łatwiznę bo po prostu kupuję białą kiełbasę parzoną i już nie muszę jej gotować, bo jest sparzona, wystarczy upiec.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 500 g kiełbasy - 6 kiełbasek
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano
  • sól, pieprz
  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa zapiekana mi najbardziej smakuje z dużą ilością cebuli i na taką podam przepis:

  1. Obieramy i kroimy cebule. Ja kroję cebulę na pół i potem w krążki.
  2. Natłuszczamy naczynie żaroodporne, tutaj dowolność - można użyć tłuszczu, jaki lubimy.
  3. Dzielimy cebule na 2 części i pierwszą część układamy w naczyniu, na to kładziemy kiełbaski, ja je wcześniej dziurawię widelcem.
  4. Posypujemy resztą cebuli, solimy, pieprzymy, posypujemy oregano.
  5. Wyciskamy czosnek i dodajemy na wierzch. Podlewamy wodą, około pół szklanki.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wkładamy naczynie. Pieczemy 1,5h nakłuwając od czasu do czasu.
  7. Zdejmujemy pokrywkę od naczynia żaroodpornego po godzinie pieczenia, żeby kiełbasa ładnie się podpiekła.


Biała kiełbasa zapiekana gotowa do jedzenia, podaję zwykle z chrzanem lub ćwikłą i pieczywem. Pasuje do piwa :)

Smacznego!

Autor: Rafi

Polecamy nasze przepisy