Wielkanocna biała kiełbasa zapiekana

Wielkanocna biała kiełbasa zapiekana

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Taka biała kiełbasa zapiekana z pieczarkami smakuje pierwszorzędnie i po prostu mus na Wielkanoc ją zrobić. Od dawna robię ją na pewno co roku na Święta, ale w zwykły dzień też czasem wykorzystuję przepis. POlecam, bo jst sprawdzony i wychodzi naprawdę smaczna kiełbasa.

Składniki:

  • 2 opakowania po 50 dag kiełbasy białej parzonej
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 pieczarek
  • sól
  • pieprz 
  • tymianek
  • pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

Żeby biała kiełbasa zapiekana wyszła idealnie nie trzeba być nie wiadomo jakim kucharzem, wystarczy zastosować się do tego przepisu:

  1. Kiełbasę płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  3. Wyciskamy czosnek.
  4. Nacieramy kiełbasę czosnkiem, solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem i zostawiamy na ok. 20 minut, w tym czasie piekarnik się rozgrzewa, a my możemy pokroić pieczarki.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wkładamy kiełbasę. Podlewamy wodą, obsypujemy pieczarkami przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę, można trochę dłużej. Co jakiś nakłuwamy kiełbasę. po ok 50 minutach odkrywamy naczynie, żeby przypiec kiełbasę z wierzchu. Gdy nabierze pięknego koloru wyciągamy z piekarnika i biała kiełbasa jest gotowa.

Dodatkami może być pieczywo, ziemniaki itp.

Smacznej kiełbasy :)

Autor: Buli

Polecamy nasze przepisy