Biały bakaliowiec

Biały bakaliowiec

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Smaczne ciasto, bardzo aromatyczne w smaku!

Składniki:

8 białek

1 szkl cukru

1 szkl mąki

2/3 szkl oleju

1 szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Aromat rumowy do smaku

30 dag bakalii

Sposób przygotowania:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec wsypać cukier. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do białek, wymieszać a następnie wlewać powoli olej i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać aromat i bakalie.  Ciasto wylać do małej tortownicy, o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 45 minut w 180 stopniach.

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy