Polecamy dzisiaj:

Biszkopt z truskawkami

Bigos z białej i kiszonej kapusty

print Drukuj
Bigos z białej i kiszonej kapusty

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.4

142 ocen

Bigos - przepis na bigos, żadne Święta w Polsce nie obędą się bez bigos. I choć gotowanie bigosu to zajęcie dosyć czasochłonne jednak po przyrządzeniu potrawy można ją zamrozić i zjeść, kiedy przyjdzie nam ochota. W dodatku należy stwierdzić, że bigos odgrzewany lub przegotowywany kilkakrotnie jest dużo smaczniejszy i tak na prawdę nikt nie wie dlaczego. :)

składniki
  • 1 główka białej kapusty
  • 2 kg kiszonej kapusty 
  • 2 kg mięsa wieprzowego 
  • 0,5 kg boczku
  • 1 kg kiełbasy 
  • 10 suszonych śliwek bez pestek
  • 5 suszonych prawdziwków
  • 2 cebule
  • sól, pieprz,łyżeczka kminku, majeranek,1 łyżeczka papryki ostrej
  • 5 listków laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • przecier pomidorowy
  • olej do smażenia
sposób przygotowania

Przepis na  bigos:

  1. Główkę kapusty podzielić na ćwiartki i drobno posiekać, wykroić twarde części. Wkładamy ją do garnka. Do poszatkowanej kapusty dolać wodę i gotować pod przykryciem pół godziny.
  2. Suszone grzyby namoczyć w wodzie. Kapustę kiszoną odciskać z soku i wrzucić do dużego garnka, zalać wodą, tak aby przykryła kapustę i gotować ok 30 minut. Po tym czasie sprawdzić kwaśność wody. Jeśli jest zbyt kwaśna odlać wodę, a kapustę zalać świeżą wodą i ponownie zagotować. 
  3. Jeśli kapusta jest już odpowiednio kwaśna dodać do niej podgotowaną kapustę słodką. Obie kapusty dokładnie wymieszać i razem gotować. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie i kminek oraz namoczone grzyby. Wymieszać.
  4. Mięso umyć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso. Posolić i posypać pieprzem. Obsmażyć z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Podsmażone kawałeczki mięsa wrzucić do gotującej się kapusty i wymieszać. Gotować razem pół godziny.
  5. Pokrojony boczek w kostkę podsmażamy na patelni razem z drobno pokrojoną cebulą. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni.Dodajemy wszystko do bigosu. Dokładamy suszone śliwki oraz przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i dalej gotować kilkanaście minut.
  6. Bigos doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok 30 minut.
  7. Bigos podawać z chlebem.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!