Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Bigos z białej i kiszonej kapusty

print Drukuj
Bigos z białej i kiszonej kapusty

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.4

142 ocen

Bigos - przepis na bigos, żadne Święta w Polsce nie obędą się bez bigos. I choć gotowanie bigosu to zajęcie dosyć czasochłonne jednak po przyrządzeniu potrawy można ją zamrozić i zjeść, kiedy przyjdzie nam ochota. W dodatku należy stwierdzić, że bigos odgrzewany lub przegotowywany kilkakrotnie jest dużo smaczniejszy i tak na prawdę nikt nie wie dlaczego. :)

składniki
  • 1 główka białej kapusty
  • 2 kg kiszonej kapusty 
  • 2 kg mięsa wieprzowego 
  • 0,5 kg boczku
  • 1 kg kiełbasy 
  • 10 suszonych śliwek bez pestek
  • 5 suszonych prawdziwków
  • 2 cebule
  • sól, pieprz,łyżeczka kminku, majeranek,1 łyżeczka papryki ostrej
  • 5 listków laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • przecier pomidorowy
  • olej do smażenia
sposób przygotowania

Przepis na  bigos:

  1. Główkę kapusty podzielić na ćwiartki i drobno posiekać, wykroić twarde części. Wkładamy ją do garnka. Do poszatkowanej kapusty dolać wodę i gotować pod przykryciem pół godziny.
  2. Suszone grzyby namoczyć w wodzie. Kapustę kiszoną odciskać z soku i wrzucić do dużego garnka, zalać wodą, tak aby przykryła kapustę i gotować ok 30 minut. Po tym czasie sprawdzić kwaśność wody. Jeśli jest zbyt kwaśna odlać wodę, a kapustę zalać świeżą wodą i ponownie zagotować. 
  3. Jeśli kapusta jest już odpowiednio kwaśna dodać do niej podgotowaną kapustę słodką. Obie kapusty dokładnie wymieszać i razem gotować. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie i kminek oraz namoczone grzyby. Wymieszać.
  4. Mięso umyć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso. Posolić i posypać pieprzem. Obsmażyć z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Podsmażone kawałeczki mięsa wrzucić do gotującej się kapusty i wymieszać. Gotować razem pół godziny.
  5. Pokrojony boczek w kostkę podsmażamy na patelni razem z drobno pokrojoną cebulą. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni.Dodajemy wszystko do bigosu. Dokładamy suszone śliwki oraz przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i dalej gotować kilkanaście minut.
  6. Bigos doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok 30 minut.
  7. Bigos podawać z chlebem.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!