Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Bigos z białej i kiszonej kapusty

print Drukuj
Bigos z białej i kiszonej kapusty

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.4

142 ocen

Bigos - przepis na bigos, żadne Święta w Polsce nie obędą się bez bigos. I choć gotowanie bigosu to zajęcie dosyć czasochłonne jednak po przyrządzeniu potrawy można ją zamrozić i zjeść, kiedy przyjdzie nam ochota. W dodatku należy stwierdzić, że bigos odgrzewany lub przegotowywany kilkakrotnie jest dużo smaczniejszy i tak na prawdę nikt nie wie dlaczego. :)

składniki
  • 1 główka białej kapusty
  • 2 kg kiszonej kapusty 
  • 2 kg mięsa wieprzowego 
  • 0,5 kg boczku
  • 1 kg kiełbasy 
  • 10 suszonych śliwek bez pestek
  • 5 suszonych prawdziwków
  • 2 cebule
  • sól, pieprz,łyżeczka kminku, majeranek,1 łyżeczka papryki ostrej
  • 5 listków laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • przecier pomidorowy
  • olej do smażenia
sposób przygotowania

Przepis na  bigos:

  1. Główkę kapusty podzielić na ćwiartki i drobno posiekać, wykroić twarde części. Wkładamy ją do garnka. Do poszatkowanej kapusty dolać wodę i gotować pod przykryciem pół godziny.
  2. Suszone grzyby namoczyć w wodzie. Kapustę kiszoną odciskać z soku i wrzucić do dużego garnka, zalać wodą, tak aby przykryła kapustę i gotować ok 30 minut. Po tym czasie sprawdzić kwaśność wody. Jeśli jest zbyt kwaśna odlać wodę, a kapustę zalać świeżą wodą i ponownie zagotować. 
  3. Jeśli kapusta jest już odpowiednio kwaśna dodać do niej podgotowaną kapustę słodką. Obie kapusty dokładnie wymieszać i razem gotować. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie i kminek oraz namoczone grzyby. Wymieszać.
  4. Mięso umyć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso. Posolić i posypać pieprzem. Obsmażyć z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Podsmażone kawałeczki mięsa wrzucić do gotującej się kapusty i wymieszać. Gotować razem pół godziny.
  5. Pokrojony boczek w kostkę podsmażamy na patelni razem z drobno pokrojoną cebulą. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni.Dodajemy wszystko do bigosu. Dokładamy suszone śliwki oraz przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i dalej gotować kilkanaście minut.
  6. Bigos doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok 30 minut.
  7. Bigos podawać z chlebem.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!