Bigos
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
12 Ocen
Ilość porcji: 10
Potrawa bez której w Polsce nie ma Świąt , kwaśny ,tłusty z dużą ilością mięsiwa:)
Składniki:
kapusta kiszona 2 kg.
grzyby suszone 1 gaść
kości wieprzowe 1 kg.
liść laurowy 3 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
smalec 100 gram
papryka czerwona 4 łyżka
owoc jałowca 4 sztuki
wędzonka 2 kg.
pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
- do dużego garnka przekładam pokrojoną kiszoną kapustę , dodaję liść laurowy , ziele angielskie,wkładam kości ,dodaję smalec dolewam wody tak aby przykryć kapustę i gotuję
- kroję w kostkę boczek i wędzoną kiełbasę, podsmażam
- przekładam do garnka z kapustą dodaję słodką papryką oraz suszone grzyby i gotuję
- proces ten trwa 3 dni codziennie gotuję po 4 godziny
- na koniec doprawiam
Autor: joanna1974
Polecamy również
Bigos z białej i kiszonej kapusty
Bigos - przepis na bigos, żadne Święta w Polsce nie obędą się bez bigos. I choć gotowanie bigosu to zajęcie dosyć c...Bigos pieczony
Sprawdzony przepis na bigos. Smaczny bigos na Święta i nie tylko musi być. Jak żyć w Polsce bez bigosu? :) Polecam m&oac...Bigos
Potrawa bez której w Polsce nie ma Świąt , kwaśny ,tłusty z dużą ilością mięsiwa:)Bigos naszych Babć
Przepis na bigos, pyszny, staropolski. Bigos można włożyć do słoików, pasteryzować i jak nas zaskoczą Goście, big...Bigos ze śliwkami
Przepis na bigos ze śliwkami. Smak przemijającego lata z pewnością odnajdziemy w bigosie, a to za sprawą dodanych t...Zobacz więcej przepisów na: