Bigos

Bigos

Ocena: ★

12 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Potrawa bez której w Polsce nie ma Świąt , kwaśny ,tłusty z dużą ilością mięsiwa:)

Składniki:


kapusta kiszona 2 kg.
grzyby suszone 1 gaść
kości wieprzowe 1 kg.
liść laurowy 3 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
smalec 100 gram
papryka czerwona 4 łyżka
owoc jałowca 4 sztuki
wędzonka 2 kg.
pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

  1. do dużego garnka przekładam pokrojoną  kiszoną kapustę , dodaję liść laurowy , ziele angielskie,wkładam kości ,dodaję smalec dolewam wody tak aby przykryć kapustę i gotuję
  2. kroję  w kostkę boczek i  wędzoną kiełbasę, podsmażam
  3. przekładam do garnka z kapustą dodaję słodką papryką oraz suszone grzyby i gotuję
  4.  proces ten trwa 3 dni  codziennie gotuję po 4 godziny 
  5. na koniec doprawiam

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy