Biskwity z kremem jagodowym i czekoladą


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 8
Takie biskwity z kremem jagodowym i czekoladą są bardzo pyszne. Puszyste biszkopty z pysznym i lekkim kremem. Do tego czekolada...bardzo kalorycznie, ale no cóż...bardzo też pysznie. Zapewniam, że nie można im się oprzeć.
Składniki:
Ciasto:
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 100 ml borówek leśnych
- 330 ml śmietanki kremówki 30 %
- 5 dag białej czekolady
Dodatkowo:
- 4 kostki białej czekolady
- 4 kostki mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Przepis na biskwity z kremem jagodowym i czekoladą:
- Ciasto: Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i wodę i chwilę ubijać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
- Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować 8 kółek o średnicy około 12 cm zachowując znaczne odstępy. Następnie na każde narysowane kółko nałożyć porcje ciasta formując okrągłe biszkopciki.
- Tak przygotowane biszkopciki piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 - 15 minut do lekkiego zrumienienia. Należy uważać, żeby ich zbytnio nie spiec ponieważ podczas formowania będą nam się łamać. Biszkopciki powinny być mięciutkie.
- Gdy będą upieczone od razu zdjąć je z papieru i formować składając lekko na pół, można to zrobić za pomocą szklanki literatki lub rolką z papierem do pieczenia. Tak uformowane dokładnie wystudzić.
- Krem: Czekoladę należy połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie wystudzić. Borówki umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mus owocowy i przestudzoną czekoladę, całość dokładnie ubić.
- Tak przygotowanym kremem należy nadziewać biszkoptowe łódeczki.
- Dekoracja i podanie: Czekolady połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (oczywiście każdą osobno), następnie płynną czekoladą dekorować biskwity i odstawić do stężenia kremu i zastygnięcia czekolady.
Po tym czasie biskwity z kremem jagodowym i czekoladą są gotowe do podania. Życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Słodkość z jabłkami
Słodkość z jabłkami- całkiem dobre ciasto, prawdziwa słodkość z jabłkami.
Ciasto z rogalikami i masą kawową
Ciasto z rogalikami i masą kawową- bardzo wykwintne ciasto, ładne i przyciągające oko, polecam je kazdemu!
Pychotka z pierniczkami i chałwą
Pychotka z pierniczkami i chałwą- przesmaczne ciasto, polecam na letnia porę roku!
Ciasto z dżemem
Ciasto z dżemem całkiem proste i przyjemne w smaku ciasto o różnych smakach i z pysznym dżemem na wierzchu.
Placek jabłkowo- kokosowy
Placek jabłkowo- kokosowy ciasto idealne od kawy i herbaty mozna się zajadać nim do woli.Zobacz więcej przepisów na:
Biszkopt

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.