Biskwity z kremem jagodowym i czekoladą

Biskwity z kremem jagodowym i czekoladą

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Takie biskwity z kremem jagodowym i czekoladą są bardzo pyszne. Puszyste biszkopty z pysznym i lekkim kremem. Do tego czekolada...bardzo kalorycznie, ale no cóż...bardzo też pysznie. Zapewniam, że nie można im się oprzeć.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Krem:

  • 100 ml borówek leśnych
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 5 dag białej czekolady

 

Dodatkowo:

  • 4 kostki białej czekolady
  • 4 kostki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Przepis na biskwity z kremem jagodowym i czekoladą:

  1. Ciasto: Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i wodę i chwilę ubijać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  2. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować 8 kółek o średnicy około 12 cm zachowując znaczne odstępy. Następnie na każde narysowane kółko nałożyć porcje ciasta formując okrągłe biszkopciki.
  3. Tak przygotowane biszkopciki piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 - 15 minut do lekkiego zrumienienia. Należy uważać, żeby ich zbytnio nie spiec ponieważ podczas formowania będą nam się łamać. Biszkopciki powinny być mięciutkie.
  4. Gdy będą upieczone od razu zdjąć je z papieru i formować składając lekko na pół, można to zrobić za pomocą szklanki literatki lub rolką z papierem do pieczenia. Tak uformowane dokładnie wystudzić.
  5. Krem: Czekoladę należy połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie wystudzić. Borówki umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mus owocowy i przestudzoną czekoladę, całość dokładnie ubić.
  6. Tak przygotowanym kremem należy nadziewać biszkoptowe łódeczki.
  7. Dekoracja i podanie: Czekolady połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (oczywiście każdą osobno), następnie płynną czekoladą dekorować biskwity i odstawić do stężenia kremu i zastygnięcia czekolady.

Po tym czasie biskwity z kremem jagodowym i czekoladą są gotowe do podania. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy