Biskwity z kremem jagodowym i czekoladą
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 8
Takie biskwity z kremem jagodowym i czekoladą są bardzo pyszne. Puszyste biszkopty z pysznym i lekkim kremem. Do tego czekolada...bardzo kalorycznie, ale no cóż...bardzo też pysznie. Zapewniam, że nie można im się oprzeć.
Składniki:
Ciasto:
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 100 ml borówek leśnych
- 330 ml śmietanki kremówki 30 %
- 5 dag białej czekolady
Dodatkowo:
- 4 kostki białej czekolady
- 4 kostki mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Przepis na biskwity z kremem jagodowym i czekoladą:
- Ciasto: Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i wodę i chwilę ubijać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
- Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować 8 kółek o średnicy około 12 cm zachowując znaczne odstępy. Następnie na każde narysowane kółko nałożyć porcje ciasta formując okrągłe biszkopciki.
- Tak przygotowane biszkopciki piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 - 15 minut do lekkiego zrumienienia. Należy uważać, żeby ich zbytnio nie spiec ponieważ podczas formowania będą nam się łamać. Biszkopciki powinny być mięciutkie.
- Gdy będą upieczone od razu zdjąć je z papieru i formować składając lekko na pół, można to zrobić za pomocą szklanki literatki lub rolką z papierem do pieczenia. Tak uformowane dokładnie wystudzić.
- Krem: Czekoladę należy połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie wystudzić. Borówki umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mus owocowy i przestudzoną czekoladę, całość dokładnie ubić.
- Tak przygotowanym kremem należy nadziewać biszkoptowe łódeczki.
- Dekoracja i podanie: Czekolady połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (oczywiście każdą osobno), następnie płynną czekoladą dekorować biskwity i odstawić do stężenia kremu i zastygnięcia czekolady.
Po tym czasie biskwity z kremem jagodowym i czekoladą są gotowe do podania. Życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Placek efektowne sople lodu
Placek efektowne sople lodu- słodkie ciasto, troszkę pracochłonne, ale warto wypróbować.Kokosowiec ze śmietaną
Kokosowiec ze śmietaną- apetycznie wygladające ciasto z pyszną warstwą śmietany i kajmaku!Placek jabłkowo- kokosowy
Placek jabłkowo- kokosowy ciasto idealne od kawy i herbaty mozna się zajadać nim do woli.Ciasto marzenie
Ciasto marzenie- wafel nadaje mu takiego fajnego posmaku. Polecam również w formie torta!Ciasto "kocia kuweta"
Paskudnie wyglądające, ale pyszne ciasto "kocia kuweta". Najlepiej podać je w kociej kuwecie z łopatką do wybierania "ku...Zobacz więcej przepisów na: