Biszkopt z kremem budyniowym
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 6
Łatwe i smaczne. Od dekoracji zależy na jaką okazję je podamy
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe
- tyle cukru, ile podano na opakowaniu budyniu
- 3 szklanki pełnotłustego mleka
- 1 kostka masła
poncz:
- 80 g wody
- 80 g cukru
- sok z 1/2 limonki lub cytryny, sparzonej, wyszorowanej
dekoracja:
- cukrowe kwiatki
- cukrowa posypka
- dekoracyjne ciastka
Sposób przygotowania:
1.
Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w okrągłej formie, w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić wzdłuż.
2.
Krem: Ugotować budyń z cukrem z podaną ilością mleka. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Krem powinien być lekki i puszysty.
3.
Poncz: Zagotować wodę z cukrem. Dodać sok z 1/2 limonki lub cytryny. Ostudzić.
4.
Płaty biszkoptu nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Wierzch biszkoptu również posmarować kremem. Udekorować wg uznania.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również
Ciasto "kocia kuweta"
Paskudnie wyglądające, ale pyszne ciasto "kocia kuweta". Najlepiej podać je w kociej kuwecie z łopatką do wybierania "ku...Ciasto z czekoladową masą, śliwkami i adwokatem
Ciasto z czekoladową masą, śliwkami i adwokatem- bardzo apetyczne ciasto!Lekki biszkopt z malinami i bitą śmietaną
Biszkopt lekki, idealny na deser. Maliny przełamują całą słodycz ciasta, przez co wszystko idealnie się komponuje.Lekkie ciasto
Lekkie ciasto- dość parcochłonne jest ale można poswiecić mu ten czas bo warte jest uwagi, dzięki swojemu smakowi.Ciasto biszkoptowe Jamajka
Ciasto biszkoptowe Jamajka- pyszne mieciutkie ciasto z bananami, pychota! Coś dobrego na deser!Zobacz więcej przepisów na: