Biszkopt z kremem budyniowym

Biszkopt z kremem budyniowym

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Łatwe i smaczne. Od dekoracji zależy na jaką okazję je podamy

Składniki:

biszkopt:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe
- tyle cukru, ile podano na opakowaniu budyniu
- 3 szklanki pełnotłustego mleka
- 1 kostka masła

poncz:
- 80 g wody
- 80 g cukru
- sok z 1/2 limonki lub cytryny, sparzonej, wyszorowanej

dekoracja:
- cukrowe kwiatki
- cukrowa posypka
- dekoracyjne ciastka

Sposób przygotowania:

1.
Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w okrągłej formie, w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić wzdłuż.
2.
Krem: Ugotować budyń z cukrem z podaną ilością mleka. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Krem powinien być lekki i puszysty.
3.
Poncz: Zagotować wodę z cukrem. Dodać sok z 1/2 limonki lub cytryny. Ostudzić.
4.
Płaty biszkoptu nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Wierzch biszkoptu również posmarować kremem. Udekorować wg uznania.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy