Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami

Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami- bardzo dobry placuszek!

Składniki:

Masa chałwowa:
1 szkl mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka budyniu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 chałwa
10 dag masła
Biszkopt:
8 jaj
8 łyżek mąki pszennej
8 łyżek budyniu
1 szkl cukru
4 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pierniczki
Masa jagodowa:
3 szkl soku z jagód
2 budynie śmietankowe
Cukier do smaku
Dodatkowo:
dżem np. truskawkowy
delicje

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy biszkopt białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wlewamy żółtka miewszamy, wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Wylewamy do dwóch foremek i układamy na każdym biszkopcie w odstępach pierniczki. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.

2. Robimy nastenie masę dwie i pół szklanki soku zagotowujemy. W reszcie mleka mieszamy budynie, gdy sok będzie się gotował wlewamy budynie i gotujemy do gęstości.

3. Krem zacznijmy od utarcia masła z chałwą. W małej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia.Krem studzimy i łączymy z masłem.

4. Ułożenie ciasta: na spodzie biszkopt- przykrywamy go masą chałwową ukłądamy delicje wykłądamy krem jagodowy i przykrywamy drugim biskzoptem. Dekorujemy. 

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy