Ciasto ,,Kopciuszek''


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen

Ilość porcji: 30
To ciasto jest trochę pracochłonne, ale warto je przygotować, bo jest bardzo pyszne. Bardzo polecam przepis na ciasto ,,Kopciuszek''
Składniki:
Składniki na jasny biszkopt:
- pół szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki tortowej
Składniki na biszkopt makowy:
- pół szklanki suchego maku
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki tortowej
- pół szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 2 pełne szklanki mleka
- pół szklanki cukru pudru
- 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
- 20 dag masła 82 %
Składniki na piankę:
- 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
- 200 ml zimnego mleka
- 1 truskawkowa galaretka
- 250 gorącej wody
Składniki na polewę:
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- niewielka ilość gorącej wody
Dodatkowe składniki:
- cukrowa posypka według uznania
- 10 dag herbatników
Sposób przygotowania:
Wykonanie ciasta Kopciuszek:
- Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Następnie ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piekę około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzam suchym patyczkiem i studzę.
- Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piekę je około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzę
- Krem: Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam rozpuszczone budynie, gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzę. Masło ucieram na puszystą masę, dodaję cukier puder i chwilę ucieram, następnie stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram aż krem będzie puszysty.
- Pianka: Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijam według przepisu na opakowaniu, wlewam tężejącą galaretkę i dokładnie ubijam.
- Polewa: Cukier i kakao przekładam do garnka, dodaję gorącej wody i mieszam, tak żeby powstała gęsta papka. Dodaję masło lub margarynę, gotuję na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmuję z ognia i mieszam aż będzie gęsta i szklista.
- Przekładanie: Na jasny biszkopt wykładam równomiernie piankę, następnie przykładam makowym biszkoptem, na biszkopt rozsmarowuję równomiernie krem budyniowy i układam herbatniki, na herbatniki rozsmarowuję polewę i dekoruję posypką.
Tak wykonane ciasto ,,Kopciuszek''wstawiam do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroję i podaję. Życzę smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Ciasto "kocia kuweta"
Paskudnie wyglądające, ale pyszne ciasto "kocia kuweta". Najlepiej podać je w kociej kuwecie z łopatką do wybierania "ku...
Ciasto z roladą
Ciasto z roladą- kolejne ciasto godne wypróbowania. Ma w środku roladę jabłkową.
Biszkoptowe z mascarpone
Biszkoptowe z mascarpone- wspaniałe lekkie w smaku ciasto z serkiem mascarpone.
Biskwity z kremem jagodowym i czekoladą
Takie biskwity z kremem jagodowym i czekoladą są bardzo pyszne. Puszyste biszkopty z pysznym i lekkim kremem. Do tego cz...
Ciasto z wkładką kokosowo- makową
Ciasto z wkładką kokosowo- makową- proste ciasto biskzoptoe z wkładką z maku i kokosu. Polecam.Zobacz więcej przepisów na:
Biszkopt

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.