Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Ciasto ,,Kopciuszek''

print Drukuj
Ciasto ,,Kopciuszek''

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
4.3

3 oceny

To ciasto jest trochę pracochłonne, ale warto je przygotować, bo jest bardzo pyszne. Bardzo polecam przepis na ciasto ,,Kopciuszek''

składniki

Składniki na jasny biszkopt:

  • pół szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki tortowej 

Składniki na biszkopt makowy:

  • pół szklanki suchego maku
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 Składniki na krem:

  • 2 pełne szklanki mleka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 20 dag masła 82 %

 

Składniki na piankę:

  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 truskawkowa galaretka
  • 250 gorącej wody

 Składniki na polewę:

  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • niewielka ilość gorącej wody

 Dodatkowe składniki:

  • cukrowa posypka według uznania
  • 10 dag herbatników
sposób przygotowania

Wykonanie ciasta Kopciuszek:

  1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Następnie ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piekę około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzam suchym patyczkiem i studzę.
  2. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piekę je około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzę
  3. Krem: Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam rozpuszczone budynie, gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzę. Masło ucieram na puszystą masę, dodaję cukier puder i chwilę ucieram, następnie stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram aż krem będzie puszysty.
  4. Pianka: Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijam według przepisu na opakowaniu, wlewam tężejącą galaretkę i dokładnie ubijam.
  5. Polewa: Cukier i kakao przekładam do garnka, dodaję gorącej wody i mieszam, tak żeby powstała gęsta papka. Dodaję masło lub margarynę, gotuję na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmuję z ognia i mieszam aż będzie gęsta i szklista.
  6. Przekładanie: Na jasny biszkopt wykładam równomiernie piankę, następnie przykładam makowym biszkoptem, na biszkopt rozsmarowuję równomiernie krem budyniowy i układam herbatniki, na herbatniki rozsmarowuję polewę i dekoruję posypką.

 

 

 



Tak wykonane ciasto ,,Kopciuszek''wstawiam do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroję i podaję. Życzę smacznego.

Ocena:
4.3
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!