Kruchy kokosowiec

Kruchy kokosowiec

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Kruchy kokosowiec- ciasto na każdą okazję i porę roku, polecam je!

Składniki:

Biszkopt:

4 jaja

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto:

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki zimnej wody

2 żółtka

1 margaryna

25 dag mąki

Ciasto z orzechami:

6 jaj

1 łyżka mąki

0,5 łyżeczki proszku

10 dag orzechów włoskich krojonych

10 dag orzechów włoskich mielonych

20 dag cukru pudru

Masa kokosowa:

1 margaryna

1 szkl wiórek kokosowych

0,5 szkl mleka

0,5 szkl cukru

Dodatkowo:

Powidło śliwkowe

Sposób przygotowania:

Na początku pieczemy biszkopt z białek i cukru ubijamy pianę i mieszamy z mąką proszkiem i żółtkami. Pieczemy.

Ciasto zagniatamy na stolnicy z mąki, margaryny, żółtek wody i proszku do pieczenia. Dajemy do lodówki. 

Ciasto z orzechami polega na utarciu żółtek z cukrem i zmieszaniu ich z orzechami mąką, proszkiem i pianą z białek.

Na blachę o wymiarze 25/36 wykładamy połowę ciasta i zalewamy go ciastem z orzechami i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy do 35 minut w 180 stopniach.

Masa kokosową przygotowujemy z mleka które gotujemy wraz z kokosem do 10 minut. Następnie studzimy go i ucieramy z margaryną.

Przełożenie gotowego ciasta na spodzie ciasto kruche- powidło- masa kokosowa- biszkopt- dekoracja dowolna

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy