Lekki biszkopt z malinami i bitą śmietaną

Lekki biszkopt z malinami i bitą śmietaną

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Biszkopt lekki, idealny na deser. Maliny przełamują całą słodycz ciasta, przez co wszystko idealnie się komponuje.

Składniki:

  • 8 sztuk malin
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • bita śmietana
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Przepis na lekki biszkopt z malinami i bitą śmietaną:

  1. Białka trzeba ubić na sztywno.
  2. Wsypać cukier i chwilkę ubijać.
  3. Następnie trzeba dodać żółtka i znowu chwilkę ubijać.
  4. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec przez około 25 minut w 170 stopniach.
  7. Upieczone ciasto ostudzić i pokroić w trójkąty.
  8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować nią trójkąciki.
  9. Odstawić do zastygnięcia.

Przed podaniem biszkopt należy udekorować bitą śmietaną i malinami. Smacznego

 

Autor: Elisa

Polecamy nasze przepisy