Lekki biszkopt z malinami i bitą śmietaną
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 8
Biszkopt lekki, idealny na deser. Maliny przełamują całą słodycz ciasta, przez co wszystko idealnie się komponuje.
Składniki:
- 8 sztuk malin
- tabliczka czekolady mlecznej
- bita śmietana
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki tortowej
Sposób przygotowania:
Przepis na lekki biszkopt z malinami i bitą śmietaną:
- Białka trzeba ubić na sztywno.
- Wsypać cukier i chwilkę ubijać.
- Następnie trzeba dodać żółtka i znowu chwilkę ubijać.
- Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
- Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez około 25 minut w 170 stopniach.
- Upieczone ciasto ostudzić i pokroić w trójkąty.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować nią trójkąciki.
- Odstawić do zastygnięcia.
Przed podaniem biszkopt należy udekorować bitą śmietaną i malinami. Smacznego
# Tagi:
Autor: Elisa
Polecamy również
Ciasto z czekoladową masą, śliwkami i adwokatem
Ciasto z czekoladową masą, śliwkami i adwokatem- bardzo apetyczne ciasto!Ciasto z hebratnikami
Ciasto z hebratnikami- proste ciasto do kawy. Można zrobić na weekend.Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami
Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami- bardzo dobry placuszek!Ciasto kawowe z ptasim mleczkiem
Ciasto kawowe z ptasim mleczkiem- umm ależ pyszne ciasto! Polecam jest dobre!Orzechowy torcik
Bardzo smaczny torcik z pyszną kawową masą. Na urodzinki i imieninki fajny.Zobacz więcej przepisów na: