Orzechowy torcik

Orzechowy torcik

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Bardzo smaczny torcik z pyszną kawową masą. Na urodzinki i imieninki fajny.

Składniki:

Biszkopt orzechowy:
8 łyżek cukru
8 jajek
8 łyżek mielonych orzechów włoskich
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej
6 łyżek bułki tartej
3 garście krojonych orzechów włoskich
Biszkopt ciemny:
10 jaj
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki
6 łyżek kakao
6 łyżek oleju
2 łyżki octu
2 łyżki proszku do pieczenia
Masa kawowa:
Kawa rozpuszczalna do smaku
30 dag masła
Cukier puder do smaku
4 łyżki alkoholu
Dodatkowo:
Kolorowa posypka
Rurki waflowe

Sposób przygotowania:

Na początku upieczmy biszkopt orzechowy i ciemny robimy je tak samo. Biszkopt ciemny przekrawamy na pół. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę mieszamy z resztą składników i pieczemy w tortownicy o średnicy 24 centymetrów do 30 minut w 180 stopniach.

Masę kawową zacznijmy od utarcia masła z cukrem, alkoholem i kawą.

Przełożenie gotowego ciasta na spodzie biszkopt ciemny- masa kawowa- biszkopt orzechowy- masa kawowa- biszkopt ciemny- lekko smarujemy kremem i dekorujemy posypkami i waflowymi rurkami.

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy