Pijak

Pijak

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Bardzo smaczne ciasto. Takie proste, ale mozna się delektować nim.

Składniki:

Ciasto:
6 białek
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag cukru
2 łyżki maku
3 łyżki mąki
15 dag wiórek koksowych
Masa:
6 łyżek cukru
1 masło
Spirytus do smaku
0,5 litra mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
6 żółtek
Biszkopt jasny:
4 jaja
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Okrągłe biszkopty

Sposób przygotowania:

Przygotujmy ciasto i biszkopt tak samo z białek i cukru ubijmy pianę dodajmy resztę składników i upieczmy.

Pzrygotujmy masę czyli w małej  ilości mleka musimy wymieszać mąkę, żółtka i budyń. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy po czym studzimy i ucieramy z masłem i alkoholem do smaku.

 Przełożenie gotowego ciasta to na spodzie biszkopt na to krem - ciasto z makiem i kokosem- masa- nasączone alkoholem biszkopty oblane polewą czekoladową

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy