Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
delicje
Ciasto makowo- kokosowe:
¾ szkl maku
¾ szkl wiórek koksowych
¾ Cukru
5 białek
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 budynie waniliowe
0,5 szkl wody
0,5 litra mleka
4 łyżki cukru
Polewa:
Śliwki kalifornijskie
Batonik typu Pawełek
4 łyżki mleka
Alkohol
12 dag margaryny
Czekolada mleczna
Na początku upieczmy biszkopt z białek i cukru ubijmy pianę i zmieszajmy z resztą skłandików. Na biszkopcie ułóżmy delicje i upieczmy.
Ciasto makowo- kokosowe przygotowujemy nastęujaco: białka wraz z cukrem ubijamy i mieszamy z kokosem i makiem. pieczemy.
Następnie jabłka obieramy i kroimy w kostkę zalewamy wodą i podgotowujemy do 5 minut. Wylewamy z nich wodę. Zaś budynie gotujemy na mleku z cukrem i mieszamy z jabłkami.
Polewa polega na rozpuszczeniu batonika w gorącym mleku. Następnie margarynę ucieramy i miksujemy z batonikim.
Przełożenie gotowego ciasta:
Biszkopt- masa jabłkowa- ciasto makowo- kokosowe- polewa na której ukłądamy pokrojone drobno śliwki namoczone w alkoholu i całość polewamy rozpuszczoną czekoladą mleczną.
Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami
Ciasto z czekoladową masą, śliwkami i adwokatem
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu