Pyszny warstwowiec

Pyszny warstwowiec

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Pyszny warstwowiec- takie smaczne ciasto z galaretką i masą budyniową. Ciasta każdemu smakują!

Składniki:

Biszkopt jasny:
8 jaj
8 łyżek mąki
8 łyżek cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa budyniowa:
0,5 l mleka
1 budyń śmietankowy
Cukier do smaku
1 masło
Ciasto makowo- kokosowe:
5 białek
10 dag cukru
11 dag suchego maku
8 dag wiórek kokosowych
Dodatkowo:
Polewa lub lukier
2 galaretki czerwone

Sposób przygotowania:

Najpierw zróbmy biszkopcik. Z białek i cukru ubijmy pianę. Wlejmy żółtka i wsypmy mąkę proszek do pieczenia.Upieczemy na duzej blaszce. Zimny przekrójmy na dwie części.

Wykonajmy ciasto z makiem i koksem, z białek i cukru ubijmy pianę i wsypmy do niej mak i kokos. Upieczmy.

Ugotujmy krem z mleka i utrzyjmy go z masłem.

Ułozenie ciasta : na spodzie biszkopt nastepnie krem- galaretka wykonana w mmniejszej ilości niż na opakowaniu- krem- ciasto makowo- kokosowe- masa- galaretka- masa- biszkopt- dekoracja polewą lub lukrem

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy