Smerfne ciasto

Smerfne ciasto

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 16

Puszysty biszkopt oraz dwie warstwy bitej śmietany z dodatkiem cukierków Ice, oraz galaretki niebieskiej i mamy smerfne ciasto:) Zachwyca smakiem jaki i piękną pastelową barwą.

Składniki:

  • (forma 24 x 24 cm)

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • o,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao

Masa I:

  • 250 ml śmietany 36 %
  • 2 galaretki niebieskie
  • szklanka gorącej wody

Masa II:

  • 250 ml śmietany 36%
  • ½.szklanki.wody
  • 300 g niebieskich landrynek (Ice)
  • łyżka żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru

Ponadto:

  • parę kanek białej czekolady

Sposób przygotowania:

Przepis na smerfne ciasto:

  1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia.
  2. Masa I: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do wystygnięcia. Gdy zaczną tężeć śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać tężejąca galaretkę, i miksować chwilę do połączenia. Na biszkopt wyłożyć śmietanę,i wstawić do lodówki.
  3. Masa II: Do rondelka wsypać landrynki, zalać wodą ciągle mieszając powoli gotować, aż się rozpuszczą, zdjąć z ognia dodać cukier oraz żelatynę, dokładnie wymieszać aby się rozpuściły, odstawić do przestygnięcia. Gdy “galaretka landrynkowa" zacznie tężeć , śmietanę ubić na sztywno pod koniec powoli wlewać galaretkę i miksować aż śmietana z galaretką się połączą.
  4. Tak przygotowaną masę wyłożyć na poprzednią, ponownie wstawić do lodówki, przynajmniej na dwie godziny. Przed podaniem ciasto oprószyć startą czekoladą.

Smerfne ciasto gotowe. Smacznego:))

Autor: Okla

Polecamy nasze przepisy