Bób po hiszpańsku

Bób po hiszpańsku

Ocena: ★

17 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Warto czasem korzystać z pomysłów i przepisów innych nacji, mam przykład doskonały, gdy wezmę przepis na bób. Zwykło się go jadać tylko gotowanego, a czasem dodanie paru składników sprawia, że nabiera całkowicie innego smaku. Ostatnio postanowiłam wypróbować przepis na bób w wydaniu hiszpańskim - ze smażoną szynką, cebulą i czosnkiem. Bób wyszedł doskonały.

Składniki:

  • 750 g świeżego bobu
  • 150 g szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżka oliwy 
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na bób:

  1. Najpierw  bób  musimy ugotować, a żeby nie było po bobie sensacji żołądkowych, to zalewamy  bób  wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę. Po godzinie wodę wylewamy i ponownie gotujemy  bób   w osolonej wodzie.
  2. Kroimy cebulę, czosnek i szynkę. Szynkę w drobną kostkę, a cebulę i czosnek według uważania, ja wszystko kroję na drobno.
  3. Na oliwie podsmażamy szynkę z cebulą i czosnkiem, do miękkości, a następnie dorzucamy ugotowany i odsączony bób. Wszystko mieszamy i kilka chwil trzymamy na patelni, choć jak ktoś lubi, może  bób   podsmażyć.

Pyszny   bób   w hiszpańskim wydaniu gotowy. Najlepszy bób gotowany i dodatki - niebo w gębie :)

Smacznego!

Autor: Renata

Polecamy nasze przepisy