Jak ugotować bób

Jak ugotować bób

Ocena: ★

20 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jak ugotować bób? Zadawałem sobie to pytanie zawsze, jak tylko zaczynał się sezon na bób. Aż pewnego razu nie wytrzymałem i wypróbowałem przepis na bób. I od tej pory już dokładnie wiem, jak ugotować bób i zajadać się nim w letnie dni. Polecam sprawdzony przepis na bób.

Składniki:

  • 1 kg bobu (najlepiej, jakby był świeży)
  • łyżka soli

Sposób przygotowania:

A oto, jak najlepiej ugotować bób:

  1. Najpierw kupić trzeba bób, im świeższy tym lepszy i tym krócej się gotuje.
  2. Najpierw bób  trzeba wypłukać pod bieżącą wodą, przebrać - czarne kropki oznaczają, że bób  jest robaczywy - ja sobie tym za bardzo głowy nie zaprzątam - w końcu i tak się gotuje :)
  3. Wrzucić bób  do garnka, zalać ilością wody dwukrotnie większą niż jest bobu.
  4. Posolić wodę i zacząć gotować - przykryć, na sporym ogniu. Czas gotowania zależy od tego, czy bób  jest młody czy stary. Od 15 minut do pół godziny powinno się gotować bób  - im starszy tym dłużej.
  5. Żeby sprawdzić, czy bób  jest gotowy musimy go spróbować.

Najlepszy bób gotowany gotowy, można zajadać.

Smacznego!

Autor: Rafi

Polecamy nasze przepisy