Przepis na bób

Przepis na bób

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Przepis na bób chodzi za mną, a właściwie nie tyle przepis na bób, co sam bób chodzi za mną odkąd go tylko zobaczyłam w sklepie. Lubię bób gotowany, jeszcze ciepły, mniam! Siedzieć na tarasie, wieczorem w letni dzień, pogryzając bób i rozkoszując się nic nie robieniem :) Marzenie!

Składniki:

  • 75 dkg świeżego bobu
  • 5 dkg masła
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Bób przygotowuję tak, przepis na bób gotowany:

  1. Zalewam bób taka ilością wody, żeby ją zakryła.
  2. Wodę gotujemy tak długi, aż bób zmięknie - sprawdzamy wyciągając na chybił trafił nasiona bobu.
  3. Pod koniec gotowania solimy bób, mieszamy, odcedzamy.
  4. Lubię polać bób  stopionym masłem, wtedy bób  naprawdę dobrze smakuje.

Pyszny bób gotowany gotowy, a że przepis na bób jest prosty, to nawet lebiega w kuchni jest w stanie go zrobić :) 

Także jeśli sezona na bób trwa to warto to wykorzystać!

Smacznego!

Autor: Natalia

Polecamy nasze przepisy