Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Boczek faszerowany suszoną śliwką i filetem z kurczaka

print Drukuj
Boczek faszerowany suszoną śliwką i filetem z kurczaka

Ewelina P

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
5.0

2 oceny

Przepis na pieczony boczek. Kolejną moją propozycją domowej wędliny jest boczek faszerowany suszoną śliwką i filetem z kurczaka. Pieczony boczek w innym wydaniu ma bardzo dobrze wyczuwalny i aromatyczny smak suszonej śliwki :) bardzo smakował mojej całej rodzinie, idealny zamiast sklepowych wędlin:)

 

 

składniki
  • 0,30kg fileta z kurczaka
  • 0,30kg suszonej śliwki
  • 0,1kg kaszy jęczmiennej (1 torebka)
  • 1kg chudego, grubszego boczku wieprzowego (bez skóry)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • sól
  • pieprz
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na pieczony boczek, tym razem faszerowany:

  1. Boczek dokładnie umyć, przeciąć w poprzek na pół, lecz nie do końca, tak żeby otrzymać jeden duży płat, jeżeli jest za gruby to troszkę rozbić tłuczkiem.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę dodać sól, pieprz, przyprawę do grilla, majeranek, słodką paprykę, suszoną cebulę. Składniki dokładnie wymieszać, natrzeć boczek i odstawić na 2 godziny do lodówki.
  3. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
  4. Filet z kurczaka, suszone śliwki, cebulę i kaszę gryczaną zmielić maszynką, dodać jajko, bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrobić na jednolitą masę.
  5. Na boczek wyłożyć farsz ,zwinąć jak roladę, obwiązać sznurkiem, związać końce.
  6. Roladę boczkową przełożyć do worka foliowego, zamknąć i piec około 80 minut w temperaturze 190 stopni C. Dodatkowo podczas pieczenia roladę obracać w piekarniku tak aby dokładnie upiekła się z każdej strony.

Boczek faszerowany doskonały na kanapki ale i nie tylko.

Smacznego:)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!