Pieczony boczek

Pieczony boczek

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Przepis na pieczony boczek. Pyszny boczek pieczony, rozpływający się w ustach, który doskonale zasmakuje każdemu :) Polecam sprawdzony przepis na pieczony boczek.

Składniki:

  • boczek surowy 2 kg
  • ząbek czosnku 10 sztuk
  • musztarda miodowa 4 łyżki
  • papryka słodka mielona 3 łyżki 
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • majeranek 2 łyżki 
  • liść laurowy 5 sztuk

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na pieczony boczek w moim wykonaniu:

  1. Boczek natrzeć mieszanką sporządzoną z musztardy miodowej, soli, pieprzu, majeranku, papryki słodkiej oraz ząbków czosnku.
  2. Mięso powinno leżakować w lodówce 24 godz. Po tym czasie zwijam boczek w rulon, pomagając sobie nicią między którą utykam liście laurowe.
  3. Piekę boczek 2 godz. w temp.190 stopni.

Pyszny pieczony boczek gotowy. Aż rozpływa się w ustach.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy