Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Bogracz według Makłowicza

print Drukuj
Bogracz według Makłowicza

Fotolia

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.5

148 ocen

Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier".

Bogracz to typowa potrawa węgierska. W rzeczywistości bogracz to nazwa kociołka, ale w Polsce przyjęło się określać nazwą “bogracz” zupę gulaszową.

składniki
  • wołowina bez kości ok. 800 gram
  • wędzona słonina 50 g. ewentualnie dwie łyżki smalcu
  • pomidor
  • dwie cebule
  • słodka papryka w proszku - jedna łyżka
  • dwie papryki
  • dwa ząbki czosnku
  • trzy marchewki
  • dwie pietruszki
  • ponad pół kilograma ziemniaków
  • ostra papryczka (jedna) czuszka lub czereśniowa
  • kminek 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania
  1. Jeśli robimy bogracz w kociołku to wytapiamy słoninę w kociołku nad ogniskiem , a jeśli w domu to w rondelku. Gdy zamiast słoniny używamy smalcu to roztapiamy smalec.
  2. Siekamy drobno cebulę, wrzucamy do naczynia i szklimy do zezłocenia. Następnie dorzucamy paprykę w proszku i mieszamy. Potem dokładamy pokrojoną w kostkę wołowinę i dusimy wszystko jakieś dwie minuty. Pilnujemy, żeby papryka sie nie przypaliła, można dolać odrobinę gotującej się wody.
  3. Dolewamy szklankę gorącej wody i dorzucamy:
  4. posiekaną paprykę, pomidora pokrojonego w ćwiartki, czosnek (wyciśnięty), marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę, kminek.
  5. Dusimy na małym ogniu, można podlać wodą, jednak nie możemy przesadzić. Kiedy mięso będzie miękkie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dolewamy tyle wody, żeby potrawa nabrała konsystencji gęstej zupy.
  6. Następnie gotujemy, aż będą miękkie ziemniaki. Pieprzymy i solimy według upodobania.
  7. Bogracz możemy podawać z pieczywem.
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!