Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Ulubiony przepis na bogracz

print Drukuj
Ulubiony przepis na bogracz

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.4

119 ocen

Oto mój ulubiony przepis na bogracz, danie prosto z węgierskiej puszty. Nazwa bogracz wywodzi się z węgierskiej nazwy żeliwnego kociołka w którym zwykle to danie było przygotowywane, ale można bez problemu zrobić bogracz w domu na kuchence.

Najlepiej smakują proste dania, a niewątpliwie bogracz do takich należy, więc warto wypróbować to pyszne węgierskie danie. 

składniki
  • papryka, 3 sztuki
  • pomidory, 3 sztuki
  • ziemniaki, 5 sztuk
  • masło, 2 łyżki
  • oliwa, 1 łyżka
  • słodka papryka, 4 łyżeczki
  • ostra papryka, pół łyżeczki
  • mięso gulaszowe, ok. 600 g
  • boczek, ok. 100 g
  • cebula, duża
  • czosnek, 3 ząbki
  • ewentualnie sos sojowy, 3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy, 1 łyżka
  • bulion, 2-3 szklanki
  • gorąca woda
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na bogracz - wydrukować, nie giąć, kilka lat będzie służył :) Bogracz na Węgrzech, to jak u nas bigos, każdy ma swój przepis. Jednak zaręczam, że mój przepis na bogracz się sprawdzi. 

  1. Obsmażamy pokrojony w paski boczek, do chrupkości. Dodajemy masło i oliwę, potem posiekaną cebulę i smażymy kilka minut aż się zeszkli, na koniec dodajemy posiekany lub przetarty czosneki i smażymy.
  2. Obsmażamy pokrojone w kostkę mięso, tak, żeby w środku było soczyste.
  3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy oraz mieloną paprykę. Dolewamy szklankę gorącej wody i wszystko mieszamy. Gotujemy całość, aż mięso będzie miękkie, na małym ogniu a w razie potrzeby dodajemy wody lub bulionu, żeby potrawa nie wyparowała. Musi być gęsty sos przykrywający mięso. Dodajemy resztę przypraw.
  4. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy całość, aż ziemniaki zmiękną.
  5. Następnie dokładamy pokrojoną w kostki paprykę i gotujemy jeszcze z 5 minut.
  6. Sparzone pomidory kroimy na ćwiartki i dorzucamy do dania. Gotujemy całośc jeszcze kilka minuti gotowy bogracz podajemy, może być z pieczywem.

Smacznego.

PS. Gdy chcemy bogracz przygotować w kociołku nad ogniskiem, wszystko robimy tak samo, ale zmieniamy patelnię na kociołek.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!