Botwinka
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
11 Ocen
Ilość porcji: 3
Botwinka jest najsmaczniejsza wiosną, można ją podawać z ugotowanym jajkiem i ziemniakami okraszonymi boczkiem i posypanymi świeżym koperkiem. Polecam sprawdzony przepis na botwinkę :)
Składniki:
- wywar na kościach 1,5 litra
- marchew 2 sztuki
- botwinka 1 peczek
- słonina 200 gr
- koperek
- ocet 1 łyżka
- ziele angielskie 2 szt
- liść laurowy 2 listki
Sposób przygotowania:
Przepis na botwinkę według mnie:
- najpierw do garnka wlewam wywar mięsny i do niego dodaję listek i ziele, marchew pokrojoną w kostkę i wszystko gotuję
- w miedzyczasie kroję botwinkę, dodaję botwinkę do wywaru
- słoninkę kroję w kostkę i podsmażam na patelni i również dodaję do zupy, doprawiam
- na koniec wlewam ocet i posypuję posiekanym koperkiem.
Pyszna wiosenna botwinka gotowa.
Smacznego!
Autor: joanna1974
Polecamy również
Botwinka
Botwinka jest najsmaczniejsza wiosną, można ją podawać z ugotowanym jajkiem i ziemniakami okraszonymi boczkiem i p...Botwinka z ziemniakami
Botwinka zupa na wiosnę, bo wiosna w pełni więc trzeba korzystać z tego, co pojawia się w ogrodach i na straganach warzy...Zupa botwinka
Jeśli lubicie zupy ze świeżych warzyw, gorąco polecam mój sprawdzony przepis: zupa botwinka. Kiedy tylko pojawiaj...Botwinka
Botwinka to obowiązkowa zupa w lecie. Z dodatkiem młodych ziemniaczków z koperkiem smakuje przepysznie!Placuszki z botwinką
Przepis na placuszki z botwinki. Jak widać botwinkę można wykorzystać również do zrobienia placuszków, jes...Zobacz więcej przepisów na: