Botwinka

Botwinka

Ocena: ★

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Botwinka jest najsmaczniejsza  wiosną, można ją podawać z ugotowanym jajkiem i ziemniakami okraszonymi boczkiem i posypanymi świeżym  koperkiem. Polecam sprawdzony przepis na botwinkę :)

Składniki:

  • wywar  na kościach 1,5 litra
  • marchew 2 sztuki
  • botwinka 1 peczek 
  • słonina 200 gr
  • koperek
  • ocet 1 łyżka
  • ziele angielskie 2 szt
  • liść laurowy 2 listki
  •  

Sposób przygotowania:

Przepis na botwinkę według mnie:

 

  1. najpierw do garnka wlewam wywar mięsny i do niego dodaję listek i ziele, marchew pokrojoną w kostkę i wszystko gotuję
  2. w miedzyczasie kroję botwinkę, dodaję botwinkę do wywaru
  3. słoninkę kroję w kostkę i podsmażam na patelni i również dodaję do zupy, doprawiam
  4. na koniec wlewam ocet i posypuję posiekanym koperkiem.

 

Pyszna wiosenna botwinka gotowa.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy