Botwinka

Botwinka

Ocena: ★

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Botwinka to obowiązkowa zupa w lecie. Z dodatkiem młodych ziemniaczków z koperkiem smakuje przepysznie!

Składniki:

botwina 1 pęczek

  • wywar mięsny 1 litr
  • marchew 1 sztuka
  • boczek wędzony 300 gram
  • ziemniaki młode 4 sztuki
  • koperek
  • sól, ocet jabłkowy, cukier i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przepis na botwinkę:

  1. Do wywaru mięsnego dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę, gotuję
  2. Botwinę kroję, dodaję do wywaru, gotuję do miękkości, doprawiam
  3. Ziemniaki gotuję w oddzielnym garnku
  4. Koperek siekam
  5. Boczek kroję w kostkę i podsmażam
  6. Porcję ziemniaków  przekładam do miseczki, zalewam botwinką, posypuję koperkiem i podsmażonym boczkiem

Pyszna letnia zupa gotowa. Mniammm

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy