Budyniowiec na herbatnikach

Budyniowiec na herbatnikach

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Sprawdzony przepis na budyniowiec, słodkie ciasto dla wielbicieli ciast z masą budyniową i krówkową, posypane wiórkami kokosowymi.

Składniki:

  • herbatniki 4 opakowania
  • budyń śmietankowy 2 sztuki
  • mleko 0,5 l 
  • masło 1 kostka 
  • masa 1 puszka 
  • śmietana kremówka 1 litr 
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na budyniowiec o herbatnikowym spodzie:

  1. Najpierw gotujemy budyń, jak przestygnie - dodajemy miękkie masło i miksujemy na puch, odstawiamy.
  2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Masę, w moim przypadku orzechową, otwieramy i trzymamy w temperaturze pokojowej.
  3. Teraz formę wykładamy herbatnikami, następnie rozsmarowujemy masę orzechową, na nią układamy 2 -gą warstwę herbatników, następnie smarujemy masą budyniową, 3- cia warstwa herbatników, ubita śmietana na samą górę a na koniec musimy posypać wiórkami.
  4. Terac ciasto trzeba zawinąć w folię spożywczą i na całą noc do lodówki, wtedy herbatniki zmiękną i ciasto przejdzie zapachami wiórków i masy orzechowej.

Pyszny budyniowiec gotowy.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy