Budyniowiec na herbatnikach
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 8
Sprawdzony przepis na budyniowiec, słodkie ciasto dla wielbicieli ciast z masą budyniową i krówkową, posypane wiórkami kokosowymi.
Składniki:
- herbatniki 4 opakowania
- budyń śmietankowy 2 sztuki
- mleko 0,5 l
- masło 1 kostka
- masa 1 puszka
- śmietana kremówka 1 litr
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Sprawdzony przepis na budyniowiec o herbatnikowym spodzie:
- Najpierw gotujemy budyń, jak przestygnie - dodajemy miękkie masło i miksujemy na puch, odstawiamy.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Masę, w moim przypadku orzechową, otwieramy i trzymamy w temperaturze pokojowej.
- Teraz formę wykładamy herbatnikami, następnie rozsmarowujemy masę orzechową, na nią układamy 2 -gą warstwę herbatników, następnie smarujemy masą budyniową, 3- cia warstwa herbatników, ubita śmietana na samą górę a na koniec musimy posypać wiórkami.
- Terac ciasto trzeba zawinąć w folię spożywczą i na całą noc do lodówki, wtedy herbatniki zmiękną i ciasto przejdzie zapachami wiórków i masy orzechowej.
Pyszny budyniowiec gotowy.
Smacznego!
Autor: joanna1974
Polecamy również
Budyniowiec na herbatnikach
Sprawdzony przepis na budyniowiec, słodkie ciasto dla wielbicieli ciast z masą budyniową i krówkową, posypane wi&...Grobowy deser z budyniem
Upiorny, ale smaczny deser budyniowy, który nazwałam przekornie: Grobowy deser. nie bójcie się go jeś...Budyniowiec z wiśniami
Przepyszne ciasto z wiśniami przełożone masą karpatkową i bitą śmietanąBudyniowiec
Bardzo proste ciasto z masą budyniową!Zobacz więcej przepisów na: