Budyniowiec

Budyniowiec

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Bardzo proste ciasto z masą budyniową!

Składniki:

Biszkopt:

12 jaj

12 łyżek mąki

12 łyżek cukru

2 łyżki proszku do pieczenia

3 łyżki maku

3 łyżki krojonych orzechów

2 łyżki mielonych orzechów

Masa:

1 budyń śmietankowy

0,5 szkl cukru

10 żółtek

0,5 litra mleka

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Z białek jajek ubijamy sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka i wsypujemy mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części do jednej dodajmy mak, do drugiej orzechy, trzecią zostawiamy  bez dodatków. Mieszamy i pieczemy placki w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36.

Masa:

Wiekszą część mleka gotujemy wraz z cukrem a w reszcie mnieszamy budyń w proszku i żółtka. Gorącym przekładamy placki w kolejności: biszkopt z makie- masa- biszkopt jasny- masa- biszkopt z orzechami

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy