Budyniowiec
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 20
Bardzo proste ciasto z masą budyniową!
Składniki:
Biszkopt:
12 jaj
12 łyżek mąki
12 łyżek cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
3 łyżki maku
3 łyżki krojonych orzechów
2 łyżki mielonych orzechów
Masa:
1 budyń śmietankowy
0,5 szkl cukru
10 żółtek
0,5 litra mleka
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Z białek jajek ubijamy sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka i wsypujemy mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części do jednej dodajmy mak, do drugiej orzechy, trzecią zostawiamy bez dodatków. Mieszamy i pieczemy placki w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36.
Masa:
Wiekszą część mleka gotujemy wraz z cukrem a w reszcie mnieszamy budyń w proszku i żółtka. Gorącym przekładamy placki w kolejności: biszkopt z makie- masa- biszkopt jasny- masa- biszkopt z orzechami
# Tagi:
Autor: aga-27
Polecamy również
Budyniowiec z wiśniami
Przepyszne ciasto z wiśniami przełożone masą karpatkową i bitą śmietanąBudyniowiec na herbatnikach
Sprawdzony przepis na budyniowiec, słodkie ciasto dla wielbicieli ciast z masą budyniową i krówkową, posypane wi&...Budyniowiec
Bardzo proste ciasto z masą budyniową!Grobowy deser z budyniem
Upiorny, ale smaczny deser budyniowy, który nazwałam przekornie: Grobowy deser. nie bójcie się go jeś...Zobacz więcej przepisów na: