Biszkopt:
12 jaj
12 łyżek mąki
12 łyżek cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
3 łyżki maku
3 łyżki krojonych orzechów
2 łyżki mielonych orzechów
Masa:
1 budyń śmietankowy
0,5 szkl cukru
10 żółtek
0,5 litra mleka
Biszkopt:
Z białek jajek ubijamy sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka i wsypujemy mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części do jednej dodajmy mak, do drugiej orzechy, trzecią zostawiamy bez dodatków. Mieszamy i pieczemy placki w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36.
Masa:
Wiekszą część mleka gotujemy wraz z cukrem a w reszcie mnieszamy budyń w proszku i żółtka. Gorącym przekładamy placki w kolejności: biszkopt z makie- masa- biszkopt jasny- masa- biszkopt z orzechami
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu